Hlavní obsah

VIDEO: Továrna Siemens v Praze skončí, zaměstnanci se bouří

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Pobočka německého koncernu Siemens na pražském Zličíně nejpozději do konce září 2009 úplně skončí. Záměrem společnosti je závod Siemens Kolejová vozidla (SKV) prodat. Novinkám to potvrdil mluvčí české pobočky Siemensu Petr Sedláček. Předseda odborového svazu Kovo Josef Středula Novinkám sdělil, že před závodem proběhla protestní akce.

Foto: Jan Hrouda, ČTK

Rozhořčení zaměstnanci před závodem protestovali.

Článek

„Nové uspořádání je nutné k tomu, abychom odstranili nadbytečné kapacity a tím dlouhodobě zvýšili svou konkurenceschopnost,“ řekl Hans-Jörg Grundmann z divize Mobility.

Zaměstnancům se současná situace nelíbí. Nyní jich na Zličíně pracuje zhruba 990. Kvůli propouštění drží zaměstnanci od pondělí stávkovou pohotovost. "Oznámení společnosti se sešlo s velkým negativním ohlasem. Ihned proběhla improvizovaná demonstrace před branou závodu," popsal Středula.

:. Pokud Siemens závod neprodá, o práci přijde necelá tisícovka lidí.foto: ČTK/Jan Hrouda

Podle něj by mohlo dojít i ke stávce. Zatím však budou s vedením podniku vyjednávat. Ve čtvrtek se mají sejít zástupci Siemensu a odborových svazů.

Vedení německého koncernu začátkem měsíce oznámilo, že sníží celkový počet zaměstnanců ve firmách ve světě o 17 000. Odchod zhruba 2500 lidí se má týkat i divize Mobility, pod kterou patří zličínská SKV.

Siemens
Patří mezi přední celosvětové elektronické a elektrotechnické koncerny. Po celém světě zaměstnává zhruba 400 tisíc lidí. V uplynulém účetním roce (říjen 2006 až září 2007) podnik dosáhl tržeb 72,4 miliard eur a čistého zisku 3,9 miliardy eur. V Česku zaměstnává 12 500 lidí. V loňském roce dosáhl v tuzemsku obratu téměř 68,8 miliard korun.

Původně měla být ve středu demonstrace přímo v německé centrále podniku. Ten se však dohodl s tamními zaměstnanci na ochraně jejich pracovních míst. Středula se však nevzdává a tvrdí, že odboráři budou bojovat za zachování všech pracovních míst.

"Bereme to jako silný útok. Je jasné, že nás Němci považují za pracovní sílu druhé kategorie. Pokud se naše protestní akce nezdaří, budeme alespoň chtít dostatečné odstupné," uvedl odborář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám