Hlavní obsah

Koruna zažívá strmý pád

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Tuzemská měna po týdnech růstu v úterý a ve středu rychle oslabila a dostala až na 23,80 Kč/EUR. Za tak náhlou reakcí stojí úterní projev guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy. Ten pro agenturu Bloomberg řekl, že kvůli silné měně budou již zřejmě v srpnu sníženy úrokové sazby. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Ihned poté koruna oslabila zhruba o dvacet haléřů.

Článek

V úterý pak uzavírala na kurzu 23,39 Kč/EUR. Přitom pondělní rekord činil 22,92 Kč/EUR.

Koruna v oslabování pokračuje i ve středu dopoledne. Podle informací serveru Patria Online se její kurz před polednem pohyboval kolem 23,80 Kč/EUR.

"Česká koruna, která je nejvýkonnější měnou světa, za poslední rok posílila o 23 procent vůči euru a dokonce o 41 procent proti dolaru. Síla, která brzdí inflaci díky snižování cen dovozů, válcuje inflační vlivy včetně cen paliv a mezd,“ řekl v úterý agentuře Bloomberg Tůma.

Podle něj silná měna pravděpodobně způsobí výraznější zpomalení letošního ekonomického růstu. Letošní odhad ČNB činí 4,7 procenta. Loni ekonomika rostla tempem 6,6 procenta.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

23 korun za euro bylo maximum

Podle vyjádření analytiků byl kurz pod hranicí 23 korun za euro pomyslným stropem. "Krátkodobě se tam dostat můžeme, ale dlouhodobě je to hrozba pro českou ekonomiku. Tůma projevem dal jasně najevo, že 23 korun za euro je maximum," řekl Novinkám analytik Komerční banky Jiří Škop.

Dodal, že naopak by měna mohla oslabit ve vzdálenějším horizontu až na 24,50 Kč/EUR. "V současnosti pomáhá oslabování i sílící dolar," uzavřel Škop.

Silná měna uzavírá podniky a krátí zisky

O tom, že silná měna ohrožuje tuzemskou ekonomiku se některé podniky přesvědčily na vlastní kůži. Například oděvní společnost OP Prostějov před časem oznámila, že uzavřela některé své pobočky. Propustila tak několik set zaměstnanců.

Ve středu oznámila Škoda Auto, že silná koruna ji značně krátí zisky. I přes rostoucí prodeje společnosti hrubý zisk v pololetí meziročně klesl o 13,2 procenta na 16,3 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám