Hlavní obsah

Daň z nemovitostí zvýší polovina krajských měst

Právo, ČTK,

Stovky měst a obcí nachystaly svým občanům i podnikatelům od ledna 2009 nemilé překvapení. Zastupitelstva obcí využila možnosti plynoucí z reformního daňového balíku v mnohem větší míře víc než se čekalo a zvýšila daně z nemovitostí dvakrát až pětkrát. Lidé zaplatí příští rok o stovky, někde i o tisíce korun víc než letos.

Článek

Rozhodnutí o použití tzv. místních koeficientů, kterým se daň zvyšuje, padlo například v téměř polovině krajských městech, v nichž žije velké množství vlastníků nemovitostí.

V Pardubicích, Jihlavě, Liberci a Karlových Varech se zvýší tato daň dvakrát, v Hradci Králové a Ústí nad Labem dokonce třikrát. V ostatních krajských městech, včetně Prahy, Brna, Ostravy a Plzně, se od ledna daň z nemovitosti zvyšovat nebude.

Ostatní města nezůstávají nijak pozadu. Například v Karlovarském kraji zvedne daň, zpravidla na dvojnásobek, většina měst. V Libereckém kraji zhruba polovina z 39 měst, zpravidla také na dvojnásobek. Původní odhady, které hovořily, že daň zvýší nanejvýš o deset až patnáct procent obcí, se tedy nenaplnily.

Která krajská města zvýší daň*
MěstoO kolik
Hradec Králové3x
Jihlava2x
Liberec2x
Karlovy Vary2x
PArdubice2x
Ústí nad Labem3x
*od ledna 2009, s použitím tzv.místního koeficientu

"Daň z nemovitosti zvýšila odhadem zhruba třetina všech obcí,“ sdělil v úterý Právu výkonný místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech.

Naopak třeba v Olomouckém a Moravskoslezském kraji většina obcí této možnosti nevyužila.

Zaplatí i o tisíce korun víc

Zvýšení daně bude v řadě obcí citelné. Například majitel domku se zahradou v Hradci Králové, který dosud platil 1000 korun ročně, v příštím roce zaplatí 3000 korun.

V Ústí nad Labem bude zvýšení dokonce více než trojnásobné. Zastupitelstvo totiž nejprve zvýšilo všechny současné koeficienty a teprve na nově vypočtenou daň se uplatní trojnásobné zvýšení. Například vlastník běžného bytu o velikosti 3+1 místo dosavadních 300 korun zaplatí zhruba 1200 korun. To bude zhruba třikrát vyšší částka než v Praze. Určitou náplastí ústeckých občanů má být zrušení poplatku za komunální odpad.

Trojnásobně se zvýší daň například v Českém Krumlově, Prachaticích, v Havířově a v Čerčanech na Benešovsku

V některých obcích daň zvyšují čtyřnásobně až pětinásobně. Čtyřikrát stoupne daň například ve Frymburku a v Černé v Pošumaví.

Pětkrát se zvedne daň v Lipně nad Vltavou a také v Dukovanech a v Rouchovanech, které mají na svém území jadernou elektrárnu Dukovany, z níž plyne obcím rozhodující část daně z nemovitosti. Obě obce ale počítají s tím, že vyšší daň budou občanům kompenzovat. Podle starosty Dukovan Miloše Kudery obec chce lidem poskytovat dotace na zvelebování domů.

Většinou růst na dvojnásobek

V Chrastavě v Libereckém kraji zastupitelstvo sice rovněž schválilo pětinásobné zvýšení daně, ale nemusí to být v tomto případě ještě definitivní rozhodnutí. V pondělí se totiž kvůli vyhlášce zastupitelstvo ještě jednou sejde, aby celou věc znovu posoudilo.

Chrastavští podnikatelé totiž kritizovali radnici, že vysoká daň může město poškodit. Při takovém daňovém zatížení bude prý pro firmy výhodnější podnikat v Liberci, kde je víc zákazníků. Nespokojenosti občanů nezabránilo ani to,. že se zastupitelé rozhodli osvobodit vlastníky domů a bytů od paušálního poplatku za odpady.

Nejvíc obcí zvyšuje daň na dvojnásobek. Jsou to například Tábor, Strakonice, Jindřichův Hradec, Tišnov, Cheb, Chodov, Svojšín na Tachovsku a Němčovice na Rokycansku, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Králíky, Polička, Litomyšl, Benešov u Prahy, Vlašim, Chotětov, Bezno, Turnov, Česká Lípa a mnoho dalších.

Peníze v první řadě

Hlavním motivem obcí pro zvyšování daně z nemovitostí je zvýšit příjmy obecních pokladen. Například v Liberci, kde letos na dani z nemovitostí vyberou 36,5 miliónu korun, v příští roce získají dvojnásobným zvýšením daně 73 miliónů korun.

„Není možné, aby v krajském městě byla zátěž na rodinu 144 korun a přitom se chtělo, aby město budovalo komunikace, aby pečovalo o zeleň a čistotu,“vysvětlil důvody zvyšování daně například jihlavský primátor Jaroslav Vymazal.

Řada měst a obcí však také návrhy radních na zvýšení daně odmítla. „Rostou ceny energií i potravin a město nechce na tuto hromádku dále přihazovat a obyvatele ještě více zatěžovat,“ zdůvodnil postoj Prahy Luděk Schreib z tiskové oddělení magistrátu.

Náměstek olomouckého primátora Jiří Martinák odmítá i princip zavedení místních koeficientů. "Nechceme přistoupit na hru ministerstva financí, které říká: my nijak zásadně šetřit nebudeme, více peněz vám nedáme a negativně vnímanou možnost regulace hodíme na vás. V první řadě vyvineme tlak na stát, aby se změnil systém přerozdělování daní,“ uvedl Martinák.

Jedním z důvodů, proč některé obce nechtějí alespoň zatím zvyšovat daň, je skutečnost, že majitelé novostaveb jsou 15 let od daně osvobozeni, takže by se jich zvýšení nedotklo. Toto osvobození chce vláda zrušit od roku 2010. "Počkáme až do roku 2010, kdy budou mít všichni stejnou startovací čáru,“ uvedl starosta Kroměříže Miloš Malý.

Vyhlášku o uplatnění místního koeficientu v příštím roce může obec přijmout nejpozději 1. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám