Hlavní obsah

Kurz koruny skáče i podle toho, jak "pískne" Topolánek nebo Tůma

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nejen investoři a dění na světových trzích ovlivňují aktuální kurz české měny. Koruna totiž dělá takřka "psí kusy" podle toho, jak se o ní mluví. Například v pondělí jí k historickému rekordu dopomohla slova premiéra Mirka Topolánka.

Článek

"Kromě tradičních faktorů jí pomohla také slova českého premiéra Topolánka o tom, že posilování koruny nepředstavuje výraznou hrozbu pro ekonomiku. Později ovšem svá slova upřesnil, když dal najevo, že současné posílení je ovšem příliš silné,“ vysvětlil analytik Komerční banky Jiří Škop atakování pondělního kurzu 22,92 Kč/EUR.

Česká měna je stále nejvíce posilující měnou světa, jen za posledních sedm měsíců zpevnila vůči jednotné evropské měně o více než tři koruny. Velké posuny nejsou jen v horizontu měsíců, ale de facto během několika minut. Například v úterý odpoledne "prohodil pár slov“ o koruně guvernér České národní banky Zdeněk Tůma a rázem měna oslabila zhruba o dvacet haléřů.

Guvernér totiž řekl, že silná měna by mohla vést ke snížení úrokových sazeb již v srpnu, což v zápětí její sílu srazilo dolů. V úterý krátce před půl čtvrtou byla měna proti pondělnímu rekordu slabší o více než třicet haléřů.

„Je zřejmé, že žádná ekonomika nemůže ustát takové výrazné posilování měny bez poškození,“ uvedl Tůma pro agenturu Bloomberg. Bankovní rada ČNB bude o úrokových sazbách rozhodovat 7. srpna.

Reklama

Související články

Euro je poprvé za méně než 23 korun

Česká měna se poprvé v historii obchodovala za méně než 23 korun za jedno euro. Její kurz se v pátek po 11. hodině dostal o jednu tisícinu pod tuto hranici,...

Výběr článků

Načítám