Hlavní obsah

ČEZ a maďarský MOL založily společný podnik v energetice

– BUDAPEŠŤ

Společnost ČEZ založila s maďarskou ropnou a plynárenskou skupinou MOL společný podnik pro výstavbu plynových elektráren ve střední Evropě. Podnik bude mít počáteční kapitál 8,3 miliónu eur (asi 190 miliónů korun), uvedla v pondělí podle agentury Reuters společnost MOL.

Článek

Prvním projektem společného podniku bude podle dřívějšího vyjádření firem výstavba dvou elektráren na zemní plyn v rafinerii Slovnaft v Bratislavě a v Maďarsku v rafinérii Dufi - Százhalombatta. Projekt má stát 1,4 miliardy eur. Podnik bude dále vyhledávat příležitosti k podobným projektům v Maďarsku, na Slovensku, v Chorvatsku a Slovinsku. Vznik podniku již schválila Evropská komise a antimonopolní úřady obou zemí.

Obě firmy se na konci loňského roku dohodly, že ČEZ získá sedm procent akcií MOL za zhruba 11 miliard korun. Transakce se uskutečnila koncem letošního ledna. Maďarský koncern se prodejem svých akcií snaží zabránit nepřátelskému převzetí rakouskou společností OMV, která vlastní pětinový podíl v MOL.

ČEZ a MOL jsou jedny z největších energetických firem ve střední a východní Evropě. Jejich tržby dohromady dosahují téměř půl biliónu korun. ČEZ v loňském roce podle nekonsolidovaných hospodářských výsledků hospodařil se ziskem 42,8 miliardy korun a MOL se ziskem asi 35,5 miliardy korun.

Reklama

Související články

ČEZ chce zahájit dostavbu Temelína v roce 2013

Stavba nových bloků jaderné elektrárny Temelín by mohla být zahájena v roce 2013, v roce 2020 by mohl první z dostavěných bloků začít dodávat energii do sítě....

Výběr článků

Načítám