Hlavní obsah

Reforma už státu ušetřila deset miliard, tvrdí Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek představil analýzu dopadů sociální reformy, které vláda letos zavedla. Od ledna do května podle něj přijatá opatření ušetřila v sociálním systému deset miliard korun. Rodinám zaměstnanců s dětmi podle něj navíc snížení daní v průměru přineslo víc peněz, než o kolik přišly v důsledku snížení dávek sociální podpory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS)

Článek

Podle schváleného rozpočtu by letos ministerstvo mělo celkem vydat 434,3 miliardy korun, loni výdaje činily 435,1 miliardy.

"Samozřejmě je ale otázka, jak by výdaje vypadaly, kdyby reformní kroky nebyly provedeny," uvedl Nečas. Změny v sociální oblasti představují podstatnou část letošní vládní reformy financí. Dotkly se porodného, nemocenské, rodičovské dovolené, zaměstnávání postižených a dalších příspěvků.

Reforma je účinná, důchodci neutrpěli, přesvědčuje Nečas

Dosavadní výsledky podle Nečase jednoznačně prokázaly účinnost reformních kroků. "Vedly k zastavení nárůstu mandatorních výdajů a stabilizují veřejné finance," prohlásil Nečas. Podle Nečase tak například výrazně poklesla krátkodobá pracovní neschopnost a počet prostonaných dnů se letos od ledna do dubna meziročně snížil o 11,4 procenta. Na snížení nemocnosti se projevilo zavedení takzvané karenční doby, tedy nevyplácení nemocenských dávek za první tři dny stonání. Ústavní soud karenční dobu ke konci června ale zrušil a nyní pobírají nemocní v prvních třech dnech stonání jako od dne čtvrtého 60 procent základu z příjmu.

Podle Nečase zjištěná čísla rovněž znamenají, že následky reforem nijak nepříznivě nepoznamenaly sociálně nejcitlivější skupiny obyvatelstva, kromě rodin s dětmi také důchodce.

Růst čistých peněžních příjmů následkem vládních opatření u rodin zaměstnanců s dětmi činil podle Nečase 11,3 procenta a byl vyšší než statistiky hlášené meziroční zvýšení životních nákladů ve výši sedmi procent.

Nečas připravuje další reformní kroky

Ministr oznámil, že pracuje na dvou etapách penzijní reformy, které by měly změnit připojištění a měly by umožnit přesměrovat část odvodů do vlastního spoření. Ve Sněmovně je nyní novela o zaměstnanosti, která má zkrátit dobu podpory v nezaměstnanosti.

Na podzim 2008 se ministr chystá předložit svůj prorodinný balíček, který má zavést týdenní otcovské dovolené i zvýhodnit zaměstnávání starších lidí, rodičů malých dětí a postižených na částečné úvazky. Úpravy čekají i systém sociálních služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám