Hlavní obsah

Cigarety zdražují, prodejcům docházejí zásoby se starými kolky

Právo, Jiří Novotný

Cigarety začaly v Česku opět prudce zdražovat. Odstartoval to dominantní hráč na tabákovém trhu Philip Morris, když ceny svých nejprodávanějších značek zvýšil o osm korun. Promítl tak plně do ceny letošní růst spotřební daně.

Článek

Tam, kde už prodejcům došly zásoby cigaret se starými kolky, se marlbora teď prodávají za 82 místo dosavadních 74 korun, sparty jsou za 69 a petry za 65 korun. Původně se očekávalo, že vyšší daň zdraží cigarety už na jaře.

Výrobci si však vytvořili velké zásoby a svou roli sehrál i tvrdý konkureční boj, jenž na tuzemském trhu panuje. Se startem letních prázdnin Philip Morris přestal vstřebávat zvýšení daně do své marže. Brzy ho budou následovat i ostatní tabákové firmy.

Zdražení o osm korun se zatím projevilo převážně jen ve stáncích, které mají minimální skladovací prostory. Hlouběji do kapsy si už kuřáci při koupi marlbor a spart musejí sahat např. ve stánku v pražské Podjavorinské ulici.

Zásoby cigaret se starými kolky však docházejí i v některých obchodních řetězcích. „Petry, sparty i malbora máme už jen za nové ceny,“ potvrdila Právu prodavačka v prodejně tabáku hodonínské Hypernovy. Na dotaz, jestli zdražení avizovali i další výrobci, řekla: „Ještě ne, ale dá se to čekat co nejdříve.“

„Stále více kuřáků opouští své značky a snaží se ušetřit přechodem na levnější cigarety,“ upozorňuje jednatel firmy Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám