Hlavní obsah

Výpadek dodávek ropy z Ruska nahradí ropovod IKL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výpadek dodávek ropy z Ruska budou plně nahrazeny surovinou z ropovodu IKL, který do republiky vede z Německa. Vedení společnosti Mero se na tom dohodlo se zástupci vedení ropovodu TAL, na který IKL navazuje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ropovodem IKL se přepravuje do ČR ropa z Německa, kam proudí ropovodem TAL suroviny z Kaspické oblasti, Blízkého východu a severní Afriky.

Vlastníkem ropovodu TAL je osm ropných společností, například Shell, OMV, ExxonMobil nebo Eni. Česká vláda podle dřívějších zpráv médií s vlastníky jedná o koupi podílu v ropovodu.

Ropovod Ingolstadt (oficiálně IKL) vede ropu z arabských zemí. Vybudován byl v devadesátých letech kvůli omezení ČR na zásobování pouze z Ruska. Ingolstadt by měl být schopen pokrýt veškerou rafinérskou kapacitu v tuzemsku.

Ropovody v Evropě. Do ČR vede z Ruska přes Ukrajinu a Slovensko ropovod Družba - jih a z Německa ropovod IKL, který je větví ropovodu TAL.foto: ČTK

Množství ropy minulý týden omezila ruská společnost Tatněft, jedna ze dvou firem, které ropu do Česka dodávají. Část suroviny určené pro ČR začala prodávat Turecku, kde má vyšší marže. Dodávky do Družby pro ČR by se ale brzy měly vrátit na původní úroveň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám