Hlavní obsah

Bulharské Romy trápí odpojení elektřiny, chtějí kvůli ní vyhlásit autonomii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOFIA

Romové ze severobulharského města Silistra hrozí vyhlášením autonomní republiky, pokud vláda nevyřeší problémy se zásobováním jejich komunit energií. Informovala o tom ve středu bulharská média. Dodávky proudu zastavila energetická společnost E.ON, protože Romové za elektřinu neplatili.

Foto: Profimedia.cz

Bez proudu je 400 rodin. Ilustrační foto.

Článek

Podle mluvčího bulharských Romů Rumena Lazarova je v Silistře bez elektřiny asi 400 rodin, které neplatily účty za proud už několik let. Lazarov přičítá vinu za situaci Romů ministryni práce a sociální politiky Emiliji Maslarovové, která omezila sociální dávky. Na ně je podle Lazarova odkázána většina Romů v Silistře, protože v regionu je vysoká míra nezaměstnanosti.

Bulharská odbočka společnosti E.ON nezveřejnila výši dlužné částky. Oznámila ale, že stejným způsobem bude postupovat proti každému neplatiči.

S neplatiči v romských ghettech se potýkají i společnosti ČEZ a EVN, které rovněž působí na bulharském energetickém trhu. Problém také vyvolává protiromské nálady mezi většinovým obyvatelstvem, které se domnívá, že kvůli neplatičům se zvyšují ceny elektřiny. Podle bulharských sociologů je většina Bulharů přesvědčena, že elektřinu pro Romy nepřímo financuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám