Hlavní obsah

Koruna letí vzhůru k dalším rekordům, akcie na burze se propadají

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Finanční trhy se opět otřásají. Po úterním vystoupení šéfa americké centrální banky (FED) Bena Bernankeho burzy po celém světě ztrácejí. Investoři hledají stabilitu a ve velkém nakupují českou měnu. Ta se posouvá na další rekordní úrovně. Ve středu v podvečer dosáhla na 23,16 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů serveru Patri Online.

Článek

"Vypadá to, že krize na finančních trzích pokračuje. Kvůli přetrvávajícím problémům investoři opět nakupují korunu,“ vysvětlil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Za aktuální situací stojí zejména projev Bernankeho. Ten přiznal, že trhy jsou pod obrovským tlakem. Hned po vyjádření začala podle Vejmělka vlna výprodejů na burzách od Ameriky, Asii a dopoledne se dostalo i na Evropu.

Například pražská burza ve středu před polednem ztrácela téměř jedno procento. Propadaly se zejména realitní tituly. ECM a Orco klesly o více než deset procent. Akcie AAA Auto se v jeden okamžik propadly dokonce o 25 procent.

Levnější dovolené

Opačným trendem jde česká měna. Ta se díky zvýšenému zájmu investorů posouvá na další rekordní úrovně. Díky tomu mají našinci levnější pobyty v zahraničí, zatímco cizinci v Česku mají do kapes hlouběji.

Jen za poslední měsíc posílila česká měna více než o korunu. Na začátku roku byl kurz koruny na úrovni 26,30 Kč/EUR.

Na korunu si lze vsadit

Nezastavitelná česká měna se stává v současnosti i výzvou k sázení. Bookmakeři sázkové kanceláře Fortuna vypsali kurzy na to, zda se do 23. července podaří koruně prolomit kurz 23 Kč/EUR.

Že se to podaří do 12 hodin je kurz 1,5. Pokud si hazardéři vsadí na opak, mohou vyhrát 2,25násobek vsazené částky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám