Hlavní obsah

Aero Vodochody koupí rumunského výrobce letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český výrobce letecké techniky Aero Vodochody koupí svého rumunského konkurenta Avioane Craiova za 16,3 miliónu eur (380 miliónů korun). Informovala o tom agentura DPA s tím, že český podnik zvítězil v soutěži, kterou vyhlásila rumunská privatizační agentura AVAS.

Článek

Firma soutěžila o více než osmdesátiprocentní podíl v Avioane s italskou společností Alenia Aeronautica a rumunským podnikem INAV. Za samotné akcie Avioane zaplatí Aero Vodochody 4,2 milionu eur. Dalších 3,3 milionu eur poskytne podniku ve formě provozního kapitálu a 8,8 milionu eur ve formě investic. Polovina těchto investic se uskuteční v prvním roce po převzetí podniku.

Aero Vodochody je největším výrobcem vojenských proudových cvičných letadel na světě a největším výrobcem letecké techniky v České republice. Majitelem firmy je od loňského ledna česko-slovenská investiční skupina Penta. V roce 2007 dosáhl podnik provozního zisku přes 200 miliónů korun, a zastavil tak sérii předchozích ztrát.

Společnost Avioane, která byla založena v roce 1972, vyrábí vojenská letadla a v posledních letech se potýká s rostoucími finančními problémy. Firma vyrábí mimo jiné cvičný letoun IAR 99 Soim ve spolupráci s izraelskou společností Elbit Systems.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám