Hlavní obsah

Hyundai staví v Nošovicích výrobní halu načerno, riskuje další pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC), která v Nošovicích buduje svůj závod, opět porušila zákon. Bez potřebného stavebního povolení začala stavět výrobní halu své stoprocentně vlastněné dceřiné firmy HYSCO. Potvrdil to vedoucí stavebního úřadu v Dobré Václav Kocich. Podle něj společnosti nyní hrozí až miliónová pokuta.

Článek

V hale na zpracování ocelových svitků jsou již základové patky a dělníci už vybudovali základy pod budoucí stoje. Stavební povolení přitom ještě nebylo vydáno. "Zjistil jsem to začátkem července během kontrolního dne," řekl Kocich.

Dodal, že povolení na stavbu vydal stavební úřad v Dobré už v dubnu. Aktivisté z Ekologického právního servisu (EPS) se ale proti tomu odvolali a odvolání řešili úředníci Moravskoslezského kraje. V době, kdy se už hala stavěla, ale ještě nebylo rozhodnuto. "Stavbu zahájili, aniž by stavební povolení nabylo platnosti," vysvětlil Kocich s tím, že kraj odvolací řízení zastavil a stavební povolení na halu HYSCO zrušil.

"Automobilka se snaží zahájit výrobu co nejdříve a ignoruje přitom požadavky českých zákonů," řekl právník EPS Jiří Nezhyba. Dodal, že stavební úřad je nyní podle stavebního zákona povinen zahájit řízení o odstranění nelegálně stavěné haly.

Miliónové pokuty

Automobilka Hyundai staví montážní závod v Nošovicích, kde by chtěla zahájit sériovou výrobu na přelomu ledna a února 2009. Výstavba továrny přijde na zhruba 1,1 miliardy eur (27,5 miliardy Kč).

Ve snaze ušetřit čas Hyundai nezákonně měnil nejrůznější parametry svých stavebních objektů: nečekal na souhlas stavebního úřadu, nejdříve změny staveb oproti schválenému projektu fakticky provedl a teprve poté je stavebnímu úřadu oznámil, připomíná EPS. Stavební úřad za to automobilce uložil miliónové pokuty a zahájil řízení o odstranění staveb. Nezákonně prováděné stavby byly dodatečně povoleny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám