Hlavní obsah

USA ochromil třetí největší pád banky v poválečné historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize amerických hypoték nekončí. Americký úřad pro bankovní dohled převzal v noci na sobotu velkou kalifornskou hypoteční banku IndyMac Bancorp. IndyMac je již pátou americkou bankou, která zkrachovala v důsledku hypoteční a úvěrové krize. Jde o třetí největší krach banky v poválečné historii USA, uvedl regulační úřad.

Článek

IndyMac se zhroutila pod náporem vkladatelů, kteří ve strachu z jejího krachu vybírali své úspory. Během posledních jedenácti dnů klienti vybrali z banky 1,3 miliardy dolarů. Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) ji proto uzavřela, převzala do svých rukou a v pondělí ji otevře pod změněným názvem IndyMac Federal Bank. Pak bude pro banku hledat kupce.

Pojištěny jsou vklady do výše 100 000 dolarů, ovšem na 10 000 klientů má v bance vyšší částky. Dohromady jde o více než miliardu dolarů. FDIC ale uvedl, že nad tuto částku poskytne klientům polovinu.

Banka IndyMac doplatila na opětovné rozkývání hypotéčního trhu. Během týdne se propadly akcie dvou největší firem financujících hypoteční trh Freddie Mac a Fannie Mae, které financují dohromady polovinu hypoték. Jejich akcie poklesly v jednu chvíli o padesát procent. Fannie Mae i Freddie Mac však v pátek večer prohlásily, že mají kapitálu dostatek a žádné existenční potíže jim nehrozí. Banka IndyMac ale nepřežila.

FDIC odhadla náklad krachu IndyMac na čtyři až osm miliard dolarů. Podle údajů úřadu je to třetí největší bankovní bankrot v USA po kolapsu Continental Illinois National Bank & Trust z roku 1984 a pádu First RepublicBank Corp. z roku 1988.

Hádky o vinu 

Úřad pro dohled nad úsporami (OTS) obvinil z vyvolání krachu IndyMac senátora Schumera, který ke konci června veřejně zpochybnil schopnost banky vydržet nynější krizi. V následujících 11 dnech vkladatelé z banky stáhli více než 1,3 miliardy dolarů, uvedl OTS.

Schumer se proti těmto obviněním ostře ohradil. Za krach IndyMac podle něj naopak může úřad OTS, který údajně nedělal dobře svou práci, protože IndyMac toleroval její uvolněné praktiky při poskytování úvěrů. "OTS by měl začít dělat svou práci, aby zabránil podobným krachům v budoucnu," prohlásil senátor.

IndyMac se specializovala na hypotéky, které od klientů vyžadují jen velmi málo dokumentů. Hypoteční krize v USA začala loni právě v sektoru nejrizikovějších úvěrů; odsud se rozšířila na celý trh bydlení a ochromila úvěrové trhy.

Banku IndyMac založili v roce 1985 David Loeb a Angelo Mozilo, kteří stáli i u vzniku další velké hypoteční banky Countrywide. Ta se ocitla rovněž na pokraji krachu a minulý týden ji převzala Bank of America.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám