Hlavní obsah

Zemědělci zaseli méně obilí, přesto bude úroda vyšší

PRAHA
Aktualizováno

Letošní úroda obilí by podle odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) měla být o osm procent větší než loni. Sklidit by se ho mělo 6,88 miliónu tun. A to i přesto, že zemědělci letos oseli obilím méně plochy. hektarové výnosy ale budou vyšší, sdělil v pátek ČSÚ.

Článek

Obilí se lépe vydařilo hlavně kvůli mírné zimě a příznivým klimatickým podmínkám během jara. Více by se mělo sklidit hlavně pšenice a ječmene.

O 7,6 procenta letos také stoupne produkce řepky olejné. Ta se stále zvyšuje hlavně proto, že se zasívá stále na větší ploše. Zemědělci by jí letos měli sklidit 1,1 miliónu tun.

Zemědělci řepku pěstují hlavně proto, že se produkty z ní přimíchávají povinně do paliv a oni tak mají jistý její odbyt. Světoví analytici už upozorňují, že osevní plocha pro obilí klesá ve prospěch kulturních plodin celosvětově, což muže působit problémy chudým zemím.

Agrární komora původně odhadovala, že by sklizeň mohla být rekordní - až 7,5 miliónu tun obilí. Z těch čísel ale její předseda Jan Veleba slevil po červnových bouřkách. Ty prý poničily až 300 000 tun, nejvíce ve východních Čechách a na Vysočině.

Reklama

Výběr článků

Načítám