Hlavní obsah

Za nealko nápoje Češi ročně utratí 50 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi utrácejí za nealkoholické pití ročně kolem 50 miliard korun. Loni však vypili navzdory nadprůměrně teplému létu méně nealkoholických nápojů než v několika předchozích letech.

Článek

Zatímco v roce 2006 činila celková tuzemská spotřeba nealka 2,793 miliardy litrů, loni klesla o 38 miliónů na 2,755 miliardy litrů. Sdělil to Svaz výrobců nealkoholických nápojů.

„Jednou z příčin poklesu spotřeby je zdražení nealka v rámci všeobecného růstu cen potravin v loňském roce,“ uvedl tajemník svazu Zdeněk Huml.

Roční spotřeba nealko nápojů na osobu loni v Česku činila v průměru 271 litrů a ve srovnání s rokem 2006 byla o tři litry nižší. Proti roku 1995 však Češi vypijí o 80 procent více nealkoholických nápojů.

Největší část tuzemské spotřeby představují sycené nápoje, kterých se loni v ČR vypilo asi 1,3 miliardy litrů. Následují balené vody, jejichž spotřeba loni dosáhla 886 miliónů litrů. Klesajícímu zájmu spotřebitelů čelí také ovocné nápoje, jichž Češi loni vypili 95 miliónů litrů.

Roste naopak obliba energetických nápojů. Loni se jejich tuzemská spotřeba zvýšila o šest miliónů litrů na 17 miliónů litrů a ve srovnání s rokem 2001 byla zhruba čtyřikrát vyšší. Spotřeba ledových čajů se zvedla na 91 miliónů litrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám