Hlavní obsah

EU chce snížit daně u jídel v restauracích a bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise navrhla sníženou sazbu DPH u některých služeb, kde nyní platí sazba běžná. Týkalo by se to například jídel v restauracích, bydlení nebo třeba služeb kadeřníka. O návrzích v pondělí informoval eurokomisař pro daňové otázky László Kovács.

Článek

Aby návrh vstoupil v planost, musí ho schválit jednotlivé členské země. To by ale mohl být problém, protože státy by tím přišly o část svých příjmů.

S podobnými návrhy už dříve přicházely jiné země, například Německo nebo Dánsko. Naopak podporu komise zřejmě najde třeba u Francie, která nyní "sedmadvacítce" předsedá.

V ČR nyní do konce roku 2010 platí pětiprocentní sazby na opravy bytů, čištění oken, úklid domácností a domácí pečovatelské služby. Česká vláda se na tom dohodla s EK před dvěma lety.

Naopak služby kadeřníků jsou zdaněny 19 procenty, do této sazby přešly společně s ostatními službami v roce 2004, kdy ČR vstoupila do EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám