Hlavní obsah

ČEZ od října zlevňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošní podzim bude ve znamení levnějších energií. Od října totiž vedle plynu zlevní i elektřina. ČEZ v úterý oznámil, že ceny v průměru sníží o osm procent. Stejně jako v případě plynu, tak domácnosti mohou ročně ušetřit až stovky korun.

Článek

Elektrárenská společnost tak dodržela slib, že po získání většinových podílů v regionálních distributorech ceny sníží. Levnější elektřina se tak týká Středočeské energetické, Západočeské energetiky, Severomoravské energetiky, Východočeské energetiky a Severočeské energetiky.

Nejvýraznějšího zlevnění se dočkají zákazníci Severomoravské energetiky. Úspora v tomto regionu bude činit v průměru 10,9 procenta. Středočeši za elektrickou energii ušetří 8 procent. Na východě Čech se rodinným rozpočtům ulehčí o 6 procent a v západních Čechách o 5 procent.

Podíly ČEZu v regionálních distributorech
Severomoravská energetika89,36 %
Středočeská energetická97,72 %
Severočeská energetika56,93 %
Západočeská energetika99,06 %
Východočeská energetika91,81 %
Pražská energetika34,00 %
Zdroj: skupinacez.cz

Na jižní Moravě ani v Praze se ceny nezmění

Jihomoravská energetika a Pražská energetika nechystají žádné změny v cenách energie pro domácnosti. "Pražská energetika bezprostředně na toto reagovat nebude, a to proto, že už slevy svým zákazníkům poskytuje řadu let," řekl mluvčí PRE Petr Holubec. V Praze se navíc celoplošně snížila cena elektřiny již na počátku letošního roku, dodal.

Mluvčí JME Aleš Řiháček uvedl, že domácnosti jsou stále chráněnými zákazníky a cenovou politiku pro ně vytváří Energetický regulační úřad a nikoliv distribuční společnosti. Naposledy klesly ceny v lednu

Cena elektřiny pro některé regiony klesla již v lednu v rozmezí od 3,1 do 9,1 procenta. V lednu tak poprvé začaly platit regionální ceny, do té doby byly ceny jednotné. Nejvíce zlevnila Jihomoravská energetika, naopak nejméně Středočeská energetická (o 0,6 %) a Pražská energetika (o 1,7 %).

O 3,1 procenta bude od října levnější i zemní plyn. Průměrná domácnost, která používá plyn na vaření, ohřev vody a k topení, tak ročně ušetří až 449 korun. Ostatní odběratelé na plynu uspoří ještě více, v průměru klesne cena suroviny o 3,6 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám