Hlavní obsah

Dobrý výsledek zahraničního obchodu vystřelil korunu na další rekord

PRAHA
Aktualizováno

Česká měna v pátek ráno po zveřejnění nad očekávání dobrého výsledku zahraničního obchodu za květen posunula hranici rekordu na 23,72 Kč/EUR. Zahraniční obchod v květnu skončil přebytkem 9,2 miliardy korun. Příznivě saldo ovlivnil především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky. Negativně naopak působila dražší paliva.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Koruna ve čtvrtek posílila i k dolaru. Dostala se pod 15 Kč za dolar na 14,95 Kč/USD. Pak ale oslabila a v pátek ráno se prodávala za 15,10 Kč/USD.

Přebytek je téměř o čtyři miliardy vyšší než loni

Přebytek, který obchodování ovlivnil, v porovnání se stejným měsícem minulého roku je přebytek o 3,9 miliardy korun vyšší.

Očekávání trhu byla nastavena na 7,2 miliardách korun. Když si to dám všechno dohromady, tak máme opět výborný výsledek," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Domnívá se, že kurz by mohl v blízké době prorazit hodnotu 23,50 Kč za euro.

Se státy EU byla bilance aktivní 44,3 miliardy korun, meziročně vzrostla o 11,9 miliardy. Se státy mimo EU pasivní je výsledek 35,1 miliardy korun v mínusu. To je dáno tím, že ze států mimo EU dováží Česko především paliva, a schodek tak kvůli jejich ceně stále roste. Negativní vliv má především rostoucí schodek s Čínou, Ruskem a Thajskem.

Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Nizozemskem o 3,8 mld. Kč a Itálií o 2,0 mld. Kč. Přebytek vzrostl v obchodě s Polskem o 1,9 mld. Kč, Německem o 1,5 mld. Kč, Francií o 1,4 mld. Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám