Hlavní obsah

Koruna vůči dolaru prolomila hranici 15 Kč/USD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká měna ve čtvrtek poprvé prolomila hranici 15 korun za dolar a obchodovala se na úrovni 14,95 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Na hodnotě kurz zůstal několik desítek minut, pak opět stoupl nad 15 korun. Dolar pokračuje kvůli špatným zprávám z amerického trhu práce v poklesu.

Česká měna poprvé v historii prolomila hranici 15 Kč/USDVideo: ČTK

 
Článek

"Na straně dolaru je to dlouhodobá záležitost. Poslední dva dny k tomu přispěla i horší čísla z amerického trhu práce. V USA zaniklo v posledním měsíci 62 000 pracovních míst a navíc se špatným směrem revidovala i čísla za minulý měsíc," řekl Novinkám Jan Vejmělek z Komerční banky.

Vliv na pokles kurzu měla ale i koruna. Podle Vejmělka jsou na hodnotu 14,95 Kč zadány tzv. stop příkazy investorů, kteří právě při této hodnotě chtějí obchodovat. Kurz se tímto technickým vlivem také dostane trochu nahoru.

Kurz se ale na rekordní hodnotě dlouho neudržel, po vystoupení šéfa Evropské centrální banky Jeana-Claudeho Trichet, který nezaručil, že centrální banka bude dál zvyšovat úrokové sazby, se dostal až na 15,10 Kč/USD, protože dolar k euru v tu chvíli lehce posílil. Banka úrok ve čtvrtek zvýšila o čtvrt procentního bodu na 4,25 bodu.

Na rekordních úrovních stojí koruna také k euru, obchoduje se na 23,77 Kč/EUR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám