Hlavní obsah

S prázdninami skončí padesátníky a papírové dvacetikoruny

Právo, sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátihaléřové mince a papírové dvacetikoruny budou v obchodech platit už jen do konce srpna letošního roku. Po 1. září začne Česká národní banka (ČNB) dvacetikoruny a padesátníky stahovat z oběhu. Celkem půjde asi o 427 miliónů padesátníků a pět miliónů papírových dvacetikorun.

Článek

Ke konci října 2003 skončila platnost desetníků a dvacetníků. Letos následují padesátníky a papírové dvacetikoruny. ČNB má v plánu i utlumení papírových padesátikorun, na což se připravuje Česká Mincovna (ČM) v Jablonci nad Nisou, která místo hliníkových padesátníků poprvé ve své patnáctileté historii, začne razit kovové padesátikoruny.

Důvody, proč se ČNB rozhodla utlumit papírové bankovky v hodnotě 20 Kč, ale i papírové padesátikoruny, jsou především ekonomické. „Životnost jedné bankovky je v průměru asi 2,5 roku, zatímco většina mincí obíhá desítky let,“ řekl ve středu ředitel sekce peněžní, platební a peněžního styku ČNB Tomáš Hládek. Papírové dvacetikoruny podle něho končí zejména proto, že jich je v oběhu už jen pět miliónů kusů a mnoho lidí si není ani jisto, zda bankovky ještě platí.

Dosud do oběhu putovaly padesátikorunové mince, které si nechala ČNB původně vyrazit ještě v německé mincovně v Hamburku. ČNB nyní chce postupně stahovat 50korunové bankovky a nahrazovat je mincemi. Ty jí ale začínají chybět. „Letos jich pro nás Česká Mincovna vyrazí deset miliónů kusů a příští rok asi 30 miliónů,“ doplnil Leopold Surga, náměstek peněžní sekce ČNB.

Na ražbu padesátikorun se v Jablonci nad Nisou pečlivě připravují a spustí ji na konci srpna. Do října by měla být ražba prvních deseti miliónů kusů padesátikorun hotova. Právu to řekl ředitel závodu divize ČM Miroslav Vítek. Touto složitou ražbou se mincovna připraví i na případnou ražbu eura.

Reklama

Související články

Češi budou platit novými dvoutisícovkami

Česká národní banka vydá 2. července do oběhu novou bankovku v hodnotě 2000 korun, která oproti starším vzorům obsahuje více ochranných prvků a bude...

Výběr článků

Načítám