Hlavní obsah

Cena ropy opět zlomila rekord, překročila 146 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR
Aktualizováno

Cena ropy ve čtvrtek poprvé v historii překročila hranici 146 dolarů za barel. Cena se zvýšila hlavně kvůli zprávě o poklesu zásob suroviny ve Spojených státech a slabému kurzu dolaru. Ropu tlačí vzhůru rovněž napětí na Blízkém východě.

Článek

Cena severomořské ropy Brent se zvýšila o více než dva dolary a v Londýně se odpoledne surovina prodávala za 146,34 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy stoupla o více než dolar rovněž na rekordních 145,57 dolaru, napsala agentura Reuters.

Nárůst cen následuje po středečním oznámení amerického Úřadu pro energetické informace (EIA), že zásoby surové ropy v USA se minulý týden snížily o dva milióny barelů. Analytici přitom počítali s poklesem o pouhých 100 tisíc barelů.

Ke zdražování ropy přispívá rovněž slabý dolar, který se ve čtvrtek propadl na nové dvouměsíční minimum vůči euru, a obavy o dodávky ropy z Blízkého východu a Afriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám