Hlavní obsah

Na poštu pro výpis trestů a založení živnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká pošta bude od čtvrtka na vybraných pobočkách vydávat výpisy z trestního rejstříku a rovněž umožňovat založení živnosti. Firma tak rozšíří služby svých kontaktních míst Czech POINT, které dosud sloužily k vydávání výpisů z obchodního a živnostenského rejstříku a katastru nemovitostí. Pošta to oznámila v tiskové zprávě.

Článek

Na konci června poskytovalo službu kontaktního místa veřejné správy Czech POINT 900 přepážek na 555 pobočkách České pošty. Do konce letošního roku by se měla síť rozrůst na tisíc poboček s více než 2000 přepážek. Místa Czech POINT vedle toho provozují i obecní úřady nebo hospodářská komora.

Poskytovat výpisy z neveřejného rejstříku trestů zatím mohly jen Czech POINTy na úřadech. Na poště za výpis zájemce zaplatí 50 Kč. "Počítáme s tím, že bude o výpisy značný zájem. Mým cílem je, abychom zákazníkům poskytovali kompletní servis v oblasti zprostředkování vybraných dokumentů elektronickou cestou. Doufám, že do současného portfolia brzy přibude také poskytování informací o stavu bodů na účtu každého řidiče," uvedl generální ředitel pošty Karel Kratina.

Novinkou je i částečný výpis z katastru nemovitostí a úplný výpis z obchodního rejstříku. Systém doposud umožňoval dohledávat požadovaný výpis z katastru pouze podle čísla listu vlastnictví. Nově stačí sdělit pouze katastrální území a parcelní číslo pozemku nebo číslo popisné budovy, případně číslo bytové jednotky. Pošta navíc nabízí možnost žádosti o výpis z veřejných registrů přes internet a jeho doručení na dobírku.

Kontaktní místa Czech POINT na úřadech a poštách vydala od začátku roku kolem 400 000 výpisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám