Hlavní obsah

Starbucks skoncuje se 600 kavárnami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Světový řetězec kaváren Starbucks uzavře během roku ve Spojených státech 600 svých provozoven. To je o 500 více, než původně zamýšlel. Jde zřejmě o důsledek překotného vývoje společnosti v uplynulých letech i o její snahu vyrovnat se s dopady slábnoucí americké ekonomiky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Starbucks doplatil mimo jiné na krizi americké ekonomiky.

Článek

Nyní rušené kavárny firma ze 70 procent otevřela v posledních dvou letech. Celkem jde téměř o pětinu všech provozoven zřízených po roce 2006, uvedl v úterý finanční ředitel Pete Bocian, když záměr společnosti sídlící v americkém Seattlu oznamoval.

Uzavření se dotkne 12 000 pracovníků, což je téměř osm procent celkového počtu zaměstnanců. Rušení kaváren je naplánováno od konce července do první poloviny příštího roku.

Většina zaměstnanců bude převedena do provozoven Starbucks v okolí, sdělila mluvčí společnosti Valerie O'Neilová. Kolik pracovních míst ale bude zcela ztraceno, údajně neví. Celkové náklady spojené s rušením firma odhaduje na 348 miliónů dolarů.

Dodatečných 500 kaváren bylo na seznam uzavíraných provozoven zařazeno proto, že nebyly ziskové, nejevilo se, že by mohly být ziskové v dohledné budoucnosti, a naprostá většina z nich byla otevřena v blízkosti už existujících kaváren Starbucks, konstatoval Bocian. Provozovny podle něho přicházejí až o 30 procent příjmů, pokud se v jejich okolí otevře nový Starbucks. Odstranění tohoto "kanibalismu" by mělo pomoci vrátit část výnosů do ostatních provozoven, řekl.

Další stovky kaváren

I přesto Starbucks hodlá otevřít ve finančním roce 2009, který začíná letos v září, nové kavárny. Původní plány ale snížil na méně než 200. Beze změny zatím ponechal záměr vybudovat v letech 2010 a 2011 dalších 400 provozoven. "Věříme, že stále máme příležitost otevřít nové lokality se silným kapitálovým výnosem," prohlásil Bocian.

Vyjádřil také obavy z poklesu amerického hospodářství, kterému už v květnu připsal nejvyšší šéf firmy Howard Schultz hlavní vinu na snížení výnosů společnosti o 28 procent. Kavárny podle něho přicházejí o zisky, protože na zákazníky doléhají vyšší ceny potravin a benzinu.

Ke konci března Starbucks na celém světě nabízel kávu na 16 226 místech. Společnost provozuje 7257 kaváren ve Spojených státech a 1867 v zahraničí. Zbývajících 7102 provozoven vlastní obchodní partneři, jimž Starbucks uděluje licenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám