Hlavní obsah

Bonton prodal nakladatelství Albatros

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vydavatelství Bonton prodalo přední české nakladatelství Albatros, které mu patřilo od roku 1998. Novinkám to potvrdil zástupce generálního ředitele Petr Bělohradský. Podle informací Novinek nakladatelství koupili členové představenstva za pomoci zahraničního kapitálu.

Článek

"Byl vybrán kupec. V současné době běží nezbytné administrativní záležitosti. K ceně se nebudu vyjadřovat," řekl Bělohradský.

Nakladatelství Albatros bylo od roku 1998 součástí zábavní skupiny Bonton, jejíž další součástí jsou stále ještě hudební vydavatelství Supraphon a filmová distribuce Bontonfilm. Rozprodávání jednotlivých částí Bontonu začalo už v roce 2002.

Téměř šedesát let historie

Nakladatelství vzniklo 15. dubna 1949 jako Státní nakladatelství dětské knihy. O dvacet let později se přejmenovalo na Albatros. Doposud vydalo více než devět tisíc titulů v nákladu přesahujícím 350 miliónů výtisků. Nechybí mezi nimi leporela, pohádky, verše, dobrodružná a dívčí literatura, encyklopedie či příručky.

Bývalé Státní nakladatelství dětské knihy patřilo mezi sedm zakladatelů Veletrhu dětské knihy v Bologni v roce 1964.

Hospodářské výsledky za rok 2006 nejsou pozitivní (za loňský rok nejsou známy). Při tržbách 107 miliónů korun vykázal Albatros předloni ztrátu necelých 29 miliónů korun.

Harry Potter a antimonopolní úřad

Nakladatelství Albatros, které se zaměřuje na vydávání dětských knih, profituje v posledních letech zejména ze ságy o čarodějném učni Harry Potterovi. Exkluzivní licenci na příběhy z pera spisovatelky J. K. Rowllingové získala společnost v roce 1998. Série sedmi dílů byla v českém překladu letos uzavřena. Náklad knihy jde do stovek tisíc kusů.

Od dubna však Albatros prošetřuje antimonopolní úřad kvůli možnému zneužití dominantního postavení na trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám