Hlavní obsah

Pražské hlavní nádraží čekají dva měsíce výluky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Na jednom z největších železničních uzlů v republice začaly velké výluky. Pražské hlavní vlakové nádraží od pondělí kvůli rekonstrukci odkloní několik vlaků, změny zasáhnou především vlaky Eurocity jedoucí z Německa. Ty více než dva měsíce na hlavní nádraží vůbec nedorazí, pojedou do Holešovic.

Foto: Karolína Kudynová, Právo

Rekonstrukce kolejiště je v plném proudu.

Článek

„Správa železniční dopravní cesty opravuje nástupiště, buduje nové trolejové vedení, přestavuje kolejiště a provede opravu železničního tunelu směrem na Smíchov,“ uvedl mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Podle něj budou například všechny rychlíky směrem od Plzně a všechny osobní vlaky od Berouna končit a začínat ve stanici Praha-Smíchov, a to kvůli uzavírce trati Praha hl. n. - Praha-Smíchov.

„Po dobu výluky mohou cestující Českých drah, kteří mají papírový jízdní doklad, pokračovat v cestě metrem po trase B v úseku Smíchovské nádraží - Vysočanská a po trase C v úseku Florenc - Hlavní nádraží,“ dodal Kubala.

Cestující s jinými cestovními doklady mohou požádat vlakovou četu či pokladní o vystavení papírového dokladu, který poslouží jako jízdenka na metro.

Přehled změn:
vlakykonečná/výchozí stanicedoby výluky
EuroCity z NěmeckaHolešovice30. června až 6. září
rychlíky mezi Prahou a Hradcem KrálovéMasarykovo nádraží - spoje pojedou o 6 minut dříve30. června až 10. září
rychlíky a osobní vlaky od Plzně a BerounaPraha-Smíchov30. června až 31. srpna

Mění se vstupní hala

Krom nástupišť a kolejišť prochází rozsáhlými změnami i interiér. Rekonstrukce nádraží má na starosti italská společnost Grandi Stazioni, která chce doposud omšelou budovu proměnit v kultivované místo s obchody a kavárnami, zatím jsou zde stále bezdomovci a narkomani.

Na nádraží jsou již v provozu dva obchody a nové toalety. Do konce roku slibují Grandi Stazioni otevření další obchodní plochy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám