Hlavní obsah

Teplo může v příštích letech zdražit o polovinu

Cena tepla může ve střednědobém horizontu vzrůst až o 50 procent. V dnešním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to řekl šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina. Důvodem zdražení bude pokles těžby hnědého uhlí, jeho následný nedostatek a růst jeho cen.

Článek

"Existují ekonomické propočty, které hovoří o tom, že cena tepla by se (při nedostatku hnědého uhlí) mohla ve střednědobém horizontu pěti, šesti let zvednout až o 50 procent," uvedl Pecina.

Těžba hnědého uhlí se podle Peciny sníží v důsledku existence tzv. územních limitů. Ty by měly být prolomeny, míní. "Máme pod zemí obrovské bohatství a nedovedu si představit, že bychom tam toto bohatství nechali ležet ladem při dnešní situaci na energetických trzích," uvedl.

Česko, aby bylo energeticky soběstačné, musí podle Peciny rovněž začít stavět jaderné elektrárny. "Jaderné elektrárny stavět musíme, upozorňuji jen na to, že povolovací proces podle odhadu (předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost) Dany Drábové bude trvat mezi šesti a sedmi lety a stavba dalších pět let. To jsme někde v roce 2020," řekl.

:. Česko má značné množství nevytěženého hnědého uhlí.Foto: Koláž Novinky.cz

"Dnes nám tedy nezbývá nic jiného, než zrušit územní limity a začít s přípravou na stavbu nových bloků, případně úplně nových jaderných elektráren," dodal Pecina.

Rozšíření jaderných zdrojů odmítají zelení

Nové jaderné zdroje preferuje i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) a opoziční ČSSD. Rozšíření jaderné energetiky odmítají hlavně zelení, jejichž předseda Martin Bursík vede ministerstvo životního prostředí.

Nezávislá komise pro posouzení energetických potřeb ČR, vedená předsedou Akademie věd Václavem Pačesem, příští týden předá premiérovi první, zhruba stostránkovou analytickou část svojí zprávy. Podle informací médií z tohoto týdne komise vládě přímo nedoporučí dostavbu Temelína; navrhne ale, aby u všech plánovaných energetických projektů kabinet okamžitě uvolnil proces posouzení vlivu na životní prostředí.

Ministerstvo životního prostředí v reakci na tyto informace poukázalo na koaliční smlouvu, v níž se ODS, KDU-ČSL a SZ zavázaly, že se nepustí do příprav budování dalších jaderných bloků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám