Hlavní obsah

Jablka jsou rekordně drahá, do konce prázdnin zřejmě nezlevní

– HOLOVOUSY

Průměrné ceny jablek v červnu vzrostly na rekordních zhruba 40 korun za kilogram. Na trhu jsou totiž jen dražší jablka z dovozu ze západní Evropy, čeští pěstitelé již loňská jablka vyprodali. Vysoké ceny zřejmě vydrží do konce srpna, kdy by do obchodů měla dorazit čerstvá jablka z českých sadů, řekl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rekordně vysoké ceny jablek vydrží až do sklizně v českých sadech.

Článek

"Česká jablka z loňské sklizně byla na trhu do konce května. Jakmile skončila, cena vyskočila," řekl Ludvík. Dodal, že lidé jablka nyní kupují velmi málo, protože na trhu je čerstvé sezonní ovoce jako jahody či třešně. Zájem o jablka také výrazně klesá, když jejich ceny překročí 30 korun za kilogram. Nyní ceny u některých odrůd šplhají až k 50 korunám.

Až začne ve větší míře sklizeň v českých sedech, nebude podle Ludvíka pro pokračování vysokých cen důvod. "Pokud by se farmářské ceny pohybovaly mezi 15 až 18 korunami, měla by jablka v obchodech stát do 30 korun za kilogram," odhadl Ludvík.

Letošní úroda jablek v českých sadech by měla podle odhadů dosáhnout asi 144 000 tun. Meziročně jde sice o nárůst o 27 procent, ale proti pětiletému průměru to je o procento méně. Loňský rok by totiž výjimečný. Úrodu zdecimovaly jarní mrazy a sklizeň byla nejnižší od poloviny 90. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám