Hlavní obsah

Chaos v dani z pozemků: část obcí ji promíjí, část zvyšuje

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé majitele zemědělských pozemků čeká od ledna příštího roku nepříjemný šok. Mnozí si totiž dělali naději, že je jejich obec na základě reformního balíku osvobodí od placení daně z nemovitostí, ale místo toho se mohou dočkat naopak zvýšení této daně.

Článek

Může za to nedomyšlení souvislostí v již účinné novele zákona o dani z nemovitostí. Ta totiž umožňuje obcím současně daň prominout i zvýšit. Obce tak mají od ledna 2009 možnost zcela osvobodit od daně zemědělskou půdu, tedy ornou půdu, trvalé travní porosty, ovocné sady, chmelnice a vinice.

Do novely zákona o dani z nemovitostí to u koaličních partnerů prosadil Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) jako podporu zemědělcům. Současně ale byla z jeho impulzu schválena v téže novele jiná velká novinka, podle níž obce mohou daně z nemovitostí na svém území zvýšit dvoj- až pětinásobně použitím tzv. místního koeficientu.

Daň se zvýší na Turnovsku a Karlovarsku

Jestliže tedy některá obec zemědělskou půdu od daně neosvobodí a použije místní koeficient, zvýší daně ze všech nemovitostí, tedy i ze zemědělských pozemků. Za dnešního platného znění zákona totiž není možné při použití místního koeficientu zemědělskou půdu ze zvýšení vyloučit, pokud nedošlo k jejímu úplnému osvobození od daně.

Ke zvýšení daně ze zemědělských pozemků tak od ledna 2009 dojde spolu s ostatními nemovitostmi, jako jsou rodinné domy, byty, chaty, garáže, firemní objekty, například v katastrálních územích Turnova a Karlových Varů, a to na dvojnásobek.

Zvýšení využijí zejména v řadě menších obcí, pro jejichž pokladny je příjem z daně ze zemědělské půdy velmi důležitý. „Je to nešťastné řešení. Osvobození od daně nebude rozhodně masovou záležitostí, obce se budou mnohem víc snažit naplnit svou kasu, když jim to zákon umožňuje,“ řekl Právu Josef Korbelář, právník Zemědělského svazu ČR.

Podle jeho slov na to doplatí nejen vlastníci pozemků. Pokud na nich hospodaří nájemci, vlastníci jim zvýšené náklady promítnou do nájmů.

Náprava nepůjde rychle

Předseda svazu Miroslav Jirkovský odhaduje, že pokud by samosprávy využily možnost zvýšit daň plošně, náklady zemědělců v zemi by se mohly zvýšit i o několik miliard korun ročně.

Z uvedeného důvodu už zástupci zemědělského svazu jednali s ministry a poslanci a byla jim slíbena náprava.

Problémem je, že zřejmě bude moci být účinná až od ledna 2010. Řada obcí již totiž platně zvýšila vyhláškou svého zastupitelstva daň z nemovitostí od 1. ledna 2009, a proto musí mít zákon pozdější účinnost.

Některé obce zvýšily daň z nemovitostí na svém území, ale současně osvobodily zemědělskou půdu od daně. Takový režim bude od ledna platit například na katastrálních územích obce Dukovany, Hradce Králové či Pardubic. „Chceme tím kompenzovat zvýšení daně u ostatních nemovitostí,“ řekl Právu starosta Dukovan Miloš Kudera (ODS).

Zatímco tedy ze zemědělských pozemků se v této obci daň platit nebude, u ostatních nemovitostí stoupne pětkrát. Například daň z rodinného domku se zahradou se v této obci zvýší ze tří set na patnáct set korun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám