Hlavní obsah

ČSSD opět neuspěla s návratem snížené sazby DPH na pět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie ve středu neuspěla s pokusem vrátit sníženou sazbu daně z přidané hodnoty na pět procent, kde byla až do konce loňského roku. Sněmovna v závěrečném čtení odmítla pozměňovací návrh stínového ministra financí ČSSD Bohuslava Sobotky, který tak chtěl mimo jiné zmírnit nárůst spotřebitelských cen. Opozice byla pro snížení sazby, koalice proti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Michal Hašek a Jiří Paroubek

Článek

Se stejným návrhem ČSSD ve sněmovně neuspěla již koncem ledna. Sobotka současně navrhl, aby stát nepřišel o peníze, ponechat sazbu daně z příjmu firem na 21 procentech. Od snížení dolní sazby si sliboval například pokles cen potravin, léků, bydlení nebo veřejné dopravy.

Ministr financí Miroslav Kalousek s tímto návrhem zásadně nesouhlasil. Podle něj představuje návrh dokonce dva kroky zpátky a mění nejen sazbu, ale i vládní politiku sbližování sazeb daně z přidané hodnoty.

S původně technickou novelou zákona o dani z přidané hodnoty, která se sazeb vůbec netýkala, přišla do sněmovny vláda. Z části slaďuje český zákon s předpisy EU a opravuje některá ustanovení současného zákona. Novela také podle zpravodaje Petra Rafaje (ČSSD) ruší osvobození od DPH u odborů nebo církví a podobných organizací z jejich ekonomické činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám