Hlavní obsah

Soud zrušil pokutu, stát musí strojírnám vrátit miliardu

– BRNO • Aktualizováno
Novinky, toh

Brněnský krajský soud zrušil rekordní pokutu ve výši jedné miliardy korun nadnárodním strojírenským společnostem za kartel. Pokutu loni vyměřil antimonopolní úřad. Nadnárodní společnosti sankcionovala již Evropská komise. Jelikož pokutu již zaplatily, stát ji bude muset vrátit. Novinkám to potvrdila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Foto: Profimedia.cz

Stát vrátí peníze za pokutu i francouzské společnsoti Alstom. Ta je známá výrobou rychlovlaků TGV.

Článek

"Pro Krajský soud v Brně je však nepřijatelné, aby totéž jednání týchž účastníků, za které již byli jednotliví účastníci postiženi Evropskou komisí, a které údajně bylo celosvětové, neboť se podle Evropské komise jednalo o celosvětový kartel, bylo znovu opakovaně postiženo českým Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl soudce David Raus.

Podle něj rozhodnutí antimonopolního úřadu bylo v rozporu se zásadou "jedno jednání – jedno sankční řízení – jeden trest“.

Mezi trestné firmy patřil Siemens Transmission and Distribution, Nuova Magrini Galileo, Alstom, Fuji Electric Holdings, Hitachi Ltd., Siemens AG či Mitsubishi Electric Corporation.

O co v kauze šlo

Antimonopolní úřad pokutu ve výši necelé jedné miliardy korun potvrdil na konci dubna loňského roku, přičemž správní řízení se táhlo již od srpna 2006. Úřad mohl udělil rekordní pokutu šestnácti společnostem díky svědectví firmy ABB.

Ta přiznala účast v kartelu a předložila relevantní důkazy. V rámci leniency programu jí byla pokuta prominuta.

V rámci tzv. Leniency program může ÚOHS prominout nebo podstatně snížit pokutu účastníkovi dohody, který Úřadu jako první poskytne relevantní informace a důkazy o existenci kartelu.

Společnosti se domluvily již v roce 1988, když vytvořily velmi propracovaný systém za účelem koordinace jejich účasti na výběrových řízeních týkajících se plynem izolovaných spínacích ústrojí užívaných v oblasti přenosu a distribuce elektrické energie.

Vytvořily dvě skupiny, které mezi sebou komunikovaly pomocí kódového označení. Navíc jeden ze členů kartelu zajistil dokonce i pro ostatní zakódované mobilní telefony tak, aby jejich vzájemná komunikace byla ještě více usnadněna.

Firmy se pravidelně scházely

Pro jednání využívaly strojírny schůzky v hotelích na mezinárodních letištích. Jednou ročně se pak jejich zástupci scházeli, aby potvrdili pokračování spolupráce či stanovili strategii.

Loni vyměřené pokuty pro 16 společností:
firmapokuta (v mil. Kč)
Siemens AG107,2
Siemens AG Österreich88,8
Alstom85,6
Mitsubishi Electric Corporation75,3
Toshiba Corporation70,8
Areva T SA69,6
Areva T AG58,9
Hitachi Ltd.54,6
Hitachi Europe Limited54,6
Fuji Electric Holdings44,4
Fuji Electric Systems Co.44,4
Japan AE Power Systems Corporation44,4
VA Tech & Co KEG44,4
Siemens Transmission and Distribution44,4
Nuova Magrini Galileo44,4
Areva T Holding SA10
zdroj: ÚOHS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám