Hlavní obsah

Schodek rozpočtu ČR příští rok klesne k jednomu procentu, tvrdí EK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise předpokládá, že příští rok by měl rozpočtový schodek ČR činit 1,1 procenta hrubého domácího produktu. Letos by měl činit 1,4 procenta HDP. Vládní reformy, které v Česku platí od začátku letošního roku, vylepší příští rok státní hospodaření o 0,3 procenta HDP, uvedla ve středu komise v pravidelné zprávě o vývoji veřejných financí.

Článek

Pro přijetí eura je zapotřebí udržet schodek veřejných financí pod hranicí tří procent HDP. Stát však v současnosti hospodaří podstatně lépe, než si naplánoval v takzvaném konvergenčním programu, který je jakýmsi jízdním řádem na cestě za přijetím jednotné evropské měny. Pro letošek vláda do konvergenčního programu uvedla schodek 2,9 procenta HDP, pro příští rok 2,6 procenta HDP a pro rok 2010 2,3 procenta HDP.

"Celkový dluh by měl nadále klesat na 28 procent HDP v roce 2009, což je zásluhou pokračující rozpočtové konsolidace a udržitelného hospodářského růstu," uvedla komise. Česko tak pohodlně plní stanovenou hranici, podle níž by celkový dluh neměl překročit 60 procent HDP.

V posledních letech se ovšem nelepší jen hospodaření Česka, ale i dalších států unie. Loni průměr schodku veřejných financí v EU činil 0,9 procenta HDP, což je o půl procentního bodu lepší výsledek než v roce 2006.

Klesá i počet zemí s nimiž unie vede takzvanou proceduru pro nadměrný rozpočtový deficit. V současnosti to platí jen v případě Maďarska a Polska; do procedury, za níž v krajním případě hrozí vysoké sankce, by mohla být v dohledné době zařazena Velká Británie. S dalšími pěti zeměmi, včetně Česka, nedávno unie proceduru ukončila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám