Hlavní obsah

Vrátí se Češi kvůli slábnoucí libře domů z Anglie?

Novinky, Lucie Vitamvásová, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silná koruna vůči euru neznamená jen levné nákupy u našich sousedů. Koruna sílí také k britské libře, na kterou dopadá nepříjemná kombinace slábnoucí ekonomiky a vysoké inflace. Z pohledu českého turisty nebylo na ostrovech nikdy lépe, hůř se už ale asi tváří Češi, za kanálem pracující.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Inflace v květnu se ve Velké Británii vyhoupla na meziroční 3,3 procenta, úroveň, kterou tato země téměř nezná. Naposledy inflace vzrostla nad tři procenta loni v březnu, a to bylo také poprvé od roku 1997, kdy byl index spotřebitelských cen byl zaveden.

Nezasvěceného by napadlo, že vysoká inflace by měla pomoci domácí měně posílit, neboť s vysokou inflací většinou přichází zvyšování úrokových sazeb, popřípadě rostoucí očekávání na zvyšování sazeb, a tím atraktivnější úroky v zemi. Opak je pravdou. A to především protože inflace ve Velké Británii není ani v nejmenším tak vysoko jako například v Eurozóně nebo ve Spojených státech. Obě tyto významné ekonomiky mají inflaci podstatně vyšší, v Eurozóně byla v květnu na meziročních 3,7 procenta a v USA na 4,2 procenta.

Úroky v zemi ale neporostou

Úrokové sazby jsou navíc ve Velké Británii relativně vysoko, základní úroková sazba je pět procent, zatímco v eurozóně jsou to čtyři procenta a v USA dvě procenta. Okamžitý nárůst očekávání na zvyšování úrokových sazeb po zveřejnění inflačních čísel ztlumil Mervyn King, guvernér Bank of England (BoE), ve svém dopise ministrovi financí.

Řekl sice, že inflace se může vyhoupnout v dalších měsících až na čtyři procenta, naznačil ale také, že k dalšímu zvyšování sazeb nedojde. Potvrdil to také referát z posledního měnového zasedání, který byl zveřejněn ve středu. Inflační cíl BoE je meziroční růst inflace o dvě procenta. Důvodem pro vysokou inflaci jsou, jako v jiných koutech světa, rostoucí ceny energií a potravin.

Britská ekonomika zpomaluje

Ke všemu se přidává problém na straně hospodářského růstu, který se očekává, že v tomto roce výrazně zpomalí přibližně na 1,4 procenta ze tří procent v loňském roce a 2,9 procenta v roce 2006. Co se týče roku 2009, vyhlídky nejsou dobré. Skeptici očekávají dokonce recesi.

Guvernér King proto věří, že zpomalující ekonomika, ochabující poptávka spotřebitelů a propad na trhu s bydlením, utlumí i inflační tlaky v ekonomice. Navíc situace na komoditních trzích by se mohla také uklidnit. Guvernér King dále čeká, že základní komodity už neporostou takovým tempem, jaké jsme viděli v posledním roce, a tím pádem, by se vysoké ceny energií a potravin už dalším roce neodrážely v číslech inflace.

Inflační očekávání nesmí růst

Pozornost se teď proto upíná na rostoucí mzdové požadavky a tedy na případnou inflační mzdovou spirálu. V úterý bylo proto rozhodnuto, že ministři ve vládě si nebudou letos zvyšovat platy.

Chtějí jít tak příkladem a názorně ukázat, že opravdu není možné letos zvyšovat platy ve veřejném sektoru. Vláda se bude muset také snažit udržet státní výdaje na uzdě. Ministr financí souhlasí s BoE, že je potřeba nadále brzdit tlaky na růst mezd jak ve veřejném tak v soukromém sektoru.

Libra v době finanční krize na trzích neoblíbená

Britská libra v reakci na úterní události reagovala oslabením jak k euru tak dolaru. Pro libru byla ale v posledních měsících především nepříznivá finanční krize na trzích, neboť finanční sektor totiž tvoří asi jednu čtvrtinu britského hospodářství.

Od loňského listopadu se libra k dolaru propadla asi o 7,5 procenta, k euru od loňského září přibližně o 16 procenta. Česká koruna se naopak stala bezpečným přístavem na měnovém trhu v době finanční krize, stále výrazně posiluje jak k dolaru, tak euru i libře. Za libru jsme ještě loni v létě platili přibližně 42 korun, aktuálně je to jen korun asi 30. To odpovídá posílení koruny k libře asi o 28 procent.

Výdělky na ostrovech se tedy v českých korunách poněkud ztenčily, za to ale jsme za kanálem La Manche bohatší turisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám