Hlavní obsah

Milión dolarů má už 17 tisíc Čechů

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

Na 17 tisíc Čechů mělo v loňském roce majetek v hodnotě jednoho miliónu dolarů, tedy asi 15,5 miliónu korun. Ve srovnání s rokem 2006 milionářů přibylo o 15,2 procenta. Vyplývá to ze studie společností Capgemini a Merryll Lynch. Podle nich za nárůstem boháčů v Česku stojí zejména růst tržní kapitalizace firem.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Ke studii se přidala i Komerční banka, podle které patří v Česku mezi milionáře bývalí majitelé firem, kteří svoji živnost prodali, manažeři a odborníci z největších firem a korporací. Nechybí ani restituenti a dědicové.

Studie přináší výsledky z celého světa. Podle nich nejvíce přibývalo boháčů v Indii, Číně a Brazílii. Celosvětově je lidí s jedním miliónem dolarů 10,1 miliónu. Jejich celkové bohatství dohromady překročilo hranici 40 biliónů dolarů.

Za co milionáři nejčastěji utrácí?

V pomyslném hledáčku boháčů i nadále zůstávají soukromá letadla, jachty či luxusní auta. Co se týče investic, u českých milionářů vedou málo rizikové dluhopisy či investiční certifikáty s garantovaným výnosem. Do popředí se dostávají i nemovitosti a stále častěji také komodity a umění.

Ve světě pak není výjimkou nakupování šperků či například celých sportovních klubů. Trendem jsou v současnosti luxusní dovolení šité na míru.

Zpráva uvádí, že typickou ukázkou zážitkového cestování je například spojení cesty do Itálie se soukromým okruhovým závodem v luxusním Ferrari, třítýdenní cesta kolem světa či expedice do deštných pralesů v Brazílii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám