Hlavní obsah

VIDEO: Strojvůdci v úterý na více než hodinu zastaví vlaky

Novinky, ČTK, znk, kij, pch
PRAHA
Aktualizováno

Odborová hnutí vyhlásila na úterý 24. června hodinovou výstražnou stávku. Jak se ale termín blížil, mnohé odborové organizace buď účast rušily, nebo nebyly schopny říci, jaké množství zaměstnanců se k ní připojí. V pondělí večer vyhlásili strojvůdci, že se ke stávce připojí. Vlaky se zastaví mezi 13:00 a 14:15. Bude to zřejmě protest s největším dopadem.

Do stávky se zapojí statisíce lidí, život v zemi ale neochromíVideo: ČTK

 
Článek

Vlaky budou stát i přesto, že Odborové sdružení železničářů se k protestu nepřipojilo. Strojvůdci ale mají vlastní odbory a ty rozhodly, že protestovat budou.

Strojvůdci zastaví vlaky ve stanicích a s další jízdou počkají, až uplyne doba stávky. Pokud budou vyjíždět chvíli před začátkem stávky, taktéž nevyjedou. Pokud je třináctá hodina zastihne na trase, dojedou do nejbližší stanice a tam do 14:15 počkají. "Je naprosto vyloučeno, že by nějaký vlak z důvodu stávky zůstal někde v polích nebo v nepřístupném místě," uvedl mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček.

Mnozí se připojí symbolicky

Mnozí zaměstnanci navíc stávku sice "morálně" podpoří, pracovat ale budou. Symbolicky se připojí například zaměstnanci České pošty, obchodních řetězců nebo energetici ze společnosti ČEZ. pasivně se přidají také některé školy.

Stávku vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na protest proti vládním reformám.

"Právo na stávku je zaručeno ústavou, nicméně stávka, která proběhne zítra je stávkou výsostně politickou," řekl premiér Mirek Topolánek. Narážel tak zřejmě na to, že šéf ČMKOS Milan Štěch je senátorem za opoziční ČSSD. Podle Topolánka stávka poškodí zaměstnance i zaměstnavatele.

Úterní stávka má být přesto stále největší protestní akcí od roku 1990. Kdo bude například chtít jet mezi 13. a 14. hodinou MHD, musí se připravit na to, že se mu to možná nepodaří.

Metro pojede

Například v Praze nepojedou některé tramvaje a autobusy, metro naopak fungovat bude.

"Strojvedoucí metra podporují stávku, ale ne zastavením práce," řekl Novinkám předseda výboru koordinujícího stávku pracovníků Dopravního podniku Praha Jiří Obitko. "Zastavení metra by bylo špatně koorditovatelné," vysvětlil s tím, že strojvedoucí se stávky zúčastní symbolicky například tak, že ve stanicích vylepí plakáty podporující protest nebo budou cestující informovat pomocí rozhlasu.

Jestliže je v případě dopravy metrem jasno, nikdo neví, jak se bude cestovat tramvají nebo autobusem. Zde se totiž odborové organizace neshodly a ke stávce se připojí jen někteří odboráři.

"Veškeré možnosti dohody o částečném zkrácení doby stávky či o technickém opatření pro vyklizení centra (náš návrh) padly. Hodinová stávka (...) proběhne bez jakýchkoli úprav či zkrácení," uvedla například na svých stránkách základní organizace OSD Motol.

Služby vezmou nestávkující

Doprava se zastaví i v jiných velkých městech. V Moravskoslezském kraji bude v některých městech provoz velmi omezen. Zavřena budou rovněž některá zdravotnická zařízení. Do protestu se také zapojí většina škol, ty však budou stávkovat spíše symbolicky, protože výuka již prakticky na konci školního roku neprobíhá.

Například v Ostravě by díky opatřením dopravního podniku nemělo dojít k dopravnímu kolapsu. Dopravnímu podniku se podařilo zajistit provoz většiny tramvajových a trolejbusových linek. „Asi 70 procent linek by mělo být mezi 13. a 14. hodinou v normálním provozu. Ale stávka se určitě hromadné dopravy dotkne,“ poznamenal mluvčí dopravního podniku Miroslav Albrecht.

V Brně se k protestu aktivně připojí nejméně 80 procent zaměstnanců Dopravního podniku města Brna (DPMB). Oznámil to šéf největší ze čtyř odborových organizací ve firmě Otakar Mokrý. Podle mluvčí dopravního podniku Hany Pohanové stávka způsobí velké komplikace. „Každý den přepravíme kolem jednoho miliónu lidí, na jednu hodinu tak vychází téměř 42 000 lidí,“ říká Pohanová.

Lékaři budou stávkovat déle

Většina zaměstnanců, pokud práci přeruší, tak učiní na hodinu. Lékaři ale budou stávkovat déle. Ordinovat nebudou celé dopoledne.

Podle lékařů by se dopady lidí dotknout neměly. Nemocnice proto budou obvykle fungovat podobně jako o víkendech, pouze omezí některé zákroky, jež nejsou akutní.

Například na Vysočině se z pěti krajských nemocnic se bez uvedení důvodu neúčastní protestní akce pouze nemocnice v Novém Městě na Moravě, kde bude běžný provoz.

Co nebude fungovat
Ve městech nepojede MHD, není ale jasné v jakém rozsahu. Pražské metro naopak fungovat bude.
Zdravotníci budou stávkovat od rána do odpoledne
Některé velké podniky, např. Škoda Auto
Některé stavební firmy

Odboráři obviňují kabinet Mirka Topolánka (ODS), že při současném růstu inflace přijal opatření, jimiž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví a veřejné sféře. Stávka je také zaměřena proti "nespravedlivým" reformním krokům vlády.

KOVO, horníci, automobilky a pošťáci

ČMKOS sdružuje 32 odborových svazů s asi 540 000 členy; ke stávce se připojí také dalších 15 svazů sdružených v Asociaci samostatných odborů (ASO) a podpoří ji i další nezávislé odborové organizace.

ČMKOS sdružuje 32 odborových svazů s asi 540 000 členy; ke stávce se připojí také dalších 15 svazů sdružených v Asociaci samostatných odborů (ASO) a podpoří ji i další nezávislé odborové organizace.

ČMKOS sdružuje 32 odborových svazů s asi 540 000 členy; ke stávce se připojí také dalších 15 svazů sdružených v Asociaci samostatných odborů (ASO) a podpoří ji i další nezávislé odborové organizace.Do stávky se zapojí také například zaměstnanci některých velkých průmyslových podniků. Jen z odborového svazu KOVO, který je se 170 000 členy nejsilnějším svazem ČMKOS, se do stávky zapojí 95 000 odborářů. Skoro 30 000 lidí přeruší práci, zbývající se protestu zúčastní jinou formou, například uspořádáním mítinku.

ČMKOS sdružuje 32 odborových svazů s asi 540 000 členy; ke stávce se připojí také dalších 15 svazů sdružených v Asociaci samostatných odborů (ASO) a podpoří ji i další nezávislé odborové organizace.Do stávky se zapojí také například zaměstnanci některých velkých průmyslových podniků. Jen z odborového svazu KOVO, který je se 170 000 členy nejsilnějším svazem ČMKOS, se do stávky zapojí 95 000 odborářů. Skoro 30 000 lidí přeruší práci, zbývající se protestu zúčastní jinou formou, například uspořádáním mítinku.

Hodinu budou stávkovat hornické odbory společnosti OKD v Ostravě; práce bude stát například také v automobilce Škoda Auto v Mladé Boleslavi i v jejích závodech ve Vrchlabí a Kvasinách, ve firmě ETA v Hlinsku a v brněnské Královopolské.

Naopak stávka nezastaví práci v kolínské automobilce TPCA, přestože o jejím zapojení do stávky původně informovali předáci odborového svazu KOVO.

K protestu se přidají se i někteří pražští taxikáři. Budou blokovat stanoviště na ruzyňském letišti, které má v pronájmu jeden z dispečinků taxi. Řidiči sdružení v Odborovém sdružení Taxi Praha pak budou ve stávce pokračovat. Budou blokovat stanoviště taxi, která mají správce a mohou na nich stát jen někteří taxikáři.

Anketa

Podporujete výstražnou stávku odborářů?
ano a zúčastním se
21,1 %
ano, ale nezúčastním se
30,2 %
ne, s důvody stávky nesouhlasím
48,7 %
Celkem hlasovalo 10388 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám