Hlavní obsah

Čína zdražila benzín, cena ropy proto poklesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína v pátek až o 18 procent zvýšila ceny pohonných hmot, čímž reaguje na prudký růst cen ropy na světových trzích. Peking totiž ceny benzínu a nafty subvencuje, takže stále dražší ropa ve světě představuje čím dál větší zátěž na státní pokladnu. Část nákladů na nákup ropy tudíž nyní ponesou přímo spotřebitelé. Ceny ropy na světových trzích na zprávu reagovaly poklesem.

Článek

Úřady o chystaném zvýšení cen informovaly ve čtvrtek, takže většina lidí si ještě na poslední chvíli snažila nakoupit levnější pohonné hmoty. Řada lidí si ale už natankovat nemohla a obsluha čerpacích stanic jim pouze sdělila, že musí vyčkat na nové ceny. Některým lidem tak došla trpělivost a výjimkou nebyly podle agentury Reuters ani výlevy hněvu.

Zvýšení cen by podle některých analytiků mohlo omezit spotřebu ropy v Číně, i když názory na rozsah poklesu se různí. Cena ropy na světových trzích se přesto v reakci na krok Pekingu výrazně snížila a barel typu West Texas Intermediate klesl ze 136 až pod 132 dolarů.

Za zdražováním ropy stála Čína

Právě vytrvalý růst čínské ekonomiky, a s tím související růst poptávky po ropě, je i jednou z hlavních příčin růstu cen ropy na světových trzích. V poslední době růst cen podpořily také obavy, že v Číně poptávka po ropě přechodně výrazně vzroste, protože země bude potřebovat více pohonných hmot v souvislosti s odstraňováním následků nedávného zemětřesení.

Zvýšení cen pohonných hmot se prozatím netýká provincie S'-čchuan, a to právě kvůli následkům zemětřesení, které ji v květnu zasáhlo. Peking navíc poskytne subvenci zhruba 19,8 miliardy jüanů (asi 45 miliard Kč) nejslabším skupinám spotřebitelů.

:. Ještě před půlnocí se kvůli očekávanému zdražování pohonných hmot tvořily u benzínek kolony aut. Číňaně chtěly narychlo natankovat za staré ceny.foto: Reuters/Stringer Sanghai

Ceny benzínu se zvýšily o 1000 jüanů (CNY) za tunu na 6980 jüanů (asi 15 700 Kč), nafta zdražila rovněž o 1000 jüanů a od pátku se prodává za 6520 CNY (zhruba 14 700 Kč). V případě benzínu tedy nárůst činí 16 procent, u nafty 18 procent. Letecké palivo kerosen je dražší o 1500 jüanů, takže se tuna prodává za 7450 jüanů. 

Čína naposledy zvýšila ceny pohonných hmot v listopadu, a to o 11 procent. Od té doby je ale vláda držela na stejné úrovni, přestože cena ropy stále vytrvale stoupá. Z části jí v dalším zvýšení cen brání obavy z inflace, která je teď nejvyšší za posledních 12 let.

Dosavadní politika způsobovala, že čerpací stanice se neustále potýkaly s nedostatkem pohonných hmot. Růst cen ropy na světových trzích a nemožnost zvýšit konečné ceny je smrtelnou kombinací hlavně pro rafinerie. Ty sice od vlády dostávaly kompenzace, jejich objem byl ale příliš nízký, takže stačil pouze na zmírnění ztrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám