Hlavní obsah

Legendární obruč Hula hoop slaví 50 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Jen těžko lze ve věku různých akčních videoher a dalších technických vynálezů uvěřit tomu, že gymnastická obruč Hula hoop byla kdysi v USA nejpopulárnější hračkou. Ve čtvrtek je tomu přesně 50 let, co byla podána žádost o registraci ochranné známky Hula hoop pro plastovou podobu obruče, s níž si lidi hrají po staletí. Píše agentura AP.

Článek

Američtí podnikatelé Richard Knerr a Arthur "Spud" Melin se před 50 lety inspirovali velkým kruhem, který se používal v Austrálii při cvičení. Přesný původ hračky, která se dříve vyráběla například z vrbového nebo ratanového dřeva, ale není znám. Kruh se objevil už ve starověku, ke cvičení jej používali například antičtí Řekové. Přízvisko hula dostala obruč (anglicky hoop) údajně už v 18. století podle havajského tance hula hula, který cvičení s kruhem připomínalo.

Sověti kroužit obručí nemohli

Knerr a Melin, kteří k výrobě kruhu použili umělou hmotu, se svojí novinkou začali objíždět hřiště v jižní Kalifornii a sklidili velký úspěch. Během dvou let jejich společnost Wham-O prodala více než sto miliónů kusů. Obruč se šířila do různých částí světa, ale například bývalý Sovětský svaz ji zakázal jako symbol "prázdnoty americké kultury".

Zanedlouho se ale Hula hoop stala jasným příkladem toho, jak se výrobky hračkářského průmyslu stávají hitem a potom zase upadají do zapomnění. Tato sportovní pomůcka se rychle stala vybavením téměř každé americké domácnosti, ale brzy se na miliónech obručí uložených v garážích začaly ukládat pavučiny.

"Hula hoop je předkem všech přechodných módních vln," řekl představitel marketingového oddělení společnosti Wham-O Chris Guirlinger. Ztráta zájmu o obruče společnost Wham-O, která jejich výrobu rozjela ve velkém, aby uspokojila někdy až fanatickou poptávku, téměř zruinovala.

Obruč nahradily "létající talíře"

Naštěstí firma vyvinula jinou neobvyklou hračku - létající disk nazvaný frisbee, který uvedla na trh v době, kdy prodej obručí skomíral. Disky zaplavily obchody a pláže v celém světě.

Kromě Hula hoopu a frisbee společnost vyvinula i další hračky, které se staly ikonou, například skákací míčky superball známé v Česku jako "hopík". Ale žádná z nich nefascinovala děti tolik, jako kdysi obruč Hula hoop, řekla Knerrova dcera Lori Gregoryová.

"Můj otec vždycky říkal, že čím jednodušší hračka, tím lépe. Když domů přinesl hračku a my jsme nemohli zjistit, jak si s ní hrát, uvědomil si, že to není dobré," prohlásila. Knerr zemřel v letošním roce a Melin, jeho přítel od dětství, zemřel již v roce 2002.

Pokud jde o obruč Hula hoop, ta je zřejmě připravena na další vlnu popularity, protože je to jedna z rozmanitých aktivit v nové videohře Nintendo Wii, která propaguje fyzickou zdatnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám