Hlavní obsah

ČOI: V noci šidí hospodští častěji než ve dne

Právo, pab
PLZEŇ

Šero v lokále, přiopilí a tím méně ostražití hosté - to nahrává obsluze restaurací a barů k častějšímu šizení zákazníků, zejména s blížící se zavírací dobou. Během kontrol České obchodní inspekce (ČOI) zaměřených na restaurace, bary a herny s nočním provozem na západě Čech odhalili inspektoři v noci dvakrát více nepoctivých číšníků než ve dne.

Foto: archív, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Za květen jsme zkontrolovali dvaašedesát provozoven v Plzeňském a Karlovarském kraji, z toho v pětatřiceti případech zjistili kontroloři porušení zákona na ochranu spotřebitele,“ řekl Právu ředitel západočeského inspektorátu ČOI Milan Javorský. Podle něj nejčastějším proviněním personálu bylo předražení a také nedodržení správné míry u alkoholických nápojů.

„Jakmile číšník vidí, že některý z hostů má jak se říká upito, tak mu nějakou tu čárku za pivo na účet přidá,“ konstatoval Javorský. Jeho lidé zaznamenali největší předražení osmadvacet korun při objednání dvou velkých panáků kořalky. „A to si inspektoři ani nemuseli hrát na opilce,“ dodal Javorský.

Kontroly odhalily také další nedostatky jako například chybějící tabulky s textem upozorňujícím na zákaz prodeje alkoholických a tabákových výrobků osobám mladším osmnácti let. „Tabulka je přesně daná normou. Text musí být pořízen v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písma nejméně pět centimetrů,“ upřesnil Javorský.

Inspekce rozdávala pokuty

Většina provinilců dostala pokutu na místě do pěti tisíc korun. Několik případů ale pro větší prohřešky skončí ve správním řízení, kde zpravidla inspekce trestá pokutou do výše 15 tisíc korun. „Majitelé provozoven sice sankce respektovali ale snažili se ospravedlnit tím, že je nedostatek kvalifikovaného personálu,“ uvedl Javorský.

I v budoucnu mohou hostinští na nepoctivost doplatit. „Rozjíždí se turistická sezóna a proto chceme v kontrolách podobného zaměření pokračovat,“ uzavřel Javorský.

Reklama

Výběr článků

Načítám