Hlavní obsah

Stále vyšší ceny trápí celou Evropu

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst spotřebitelských cen se stává problémem v celé Evropské unii. S vysokými cenami zápasí spotřebitelé i jednotlivé ekonomiky ve většině evropských zemí. Roční míra inflace v EU stoupla v květnu na 3,9 z dubnových 3,6 procenta, informoval tento týden Eurostat.

Článek

Ve stejném období loňského roku se evropská inflace pohybovala kolem 2,1 procenta.

Vysoká inflace, která se pohybuje v meziročním srovnání kolem sedmi procent, trápí od počátku roku i Českou republiku. Hlavní viníci jsou známi: ceny ropy, energií, surovin, potravin a bydlení.

Globální zdražování surovin

„Stejně jako v předešlých měsících je hlavním důvodem cenového růstu globální zdražování surovin,“ uvádí ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová. Zatímco počátkem května byl padesátidenní průměr ceny ropy na 105 dolarech, koncem května byl už na 114 dolarech za barel. Za jediný rok ropa zdražila na více než dvojnásobek, a to se už v průmyslu projevit musí.

Dál v meziročním porovnání podražily také potravinářské výrobky (o 8,6 %) či elektřina, plyn a voda (o 9,1 %). Podobnou skladbu cenového růstu pozorujeme i v dalších zemích, rozdíly jsou jen v procentech nárůstu.

„Statistiky ze světa jasně ukazují, že nyní čelíme globální inflaci, nikoli jen lokální inflaci, jak jsme na to byli v minulosti zvyklí,“ pokračuje Šichtařová.

Problém tedy není v domácích úrokových sazbách, ale v globálních cenách surovin, komodit či kovů a ve slabosti amerického dolaru. Česká ekonomika je na tom přitom ještě velmi dobře. Poslední známé statistiky za celou EU 27 totiž říkají, že ceny v průmyslu v Evropě rostou o 7,6 %, přičemž ty české rostou z celé Evropy nejpomaleji.

Problémy má celý svět

Rychle proto rostou i spotřebitelské ceny. „Například v Japonsku rostou ceny nejrychleji za 27 let,“ dodává Šichtařová. Zatím se nedaří stabilizovat ani ceny potravin. Podle expertů se nedá předpokládat, že přes očekávané dobré úrody obilovin jak v Česku, tak i ve světě, kde se například očekává dobrá úroda rýže, by ceny potravin začaly letos výrazněji klesat.

V Česku se k tahounům inflace přidávají ještě ceny za bydlení a služby spojené s bydlením. Ceny potravin meziročně vzrostly o 6,4 %, ceny v dopravě o 5,9 % a za bydlení o 5,7 procenta.

Nejvyšší míra inflace je v současnosti v Pobaltí, kde Lotyšsko vykázalo výrazných 17,7 %, Litva 12,3 % a Estonsko 11,4 %. O 14 % stouply meziročně ceny v Bulharsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám