Hlavní obsah

Platit se možná bude i za příchozí hovory, navrhuje EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Klienti mobilních operátorů možná budou muset v blízké budoucnosti platit i za příchozí hovory. Uvažuje o tom Evropská komise (EK). Tato zásadní změna, která funguje již v USA či Asii, má přinést snížení velkoobchodních poplatků, které si mezi sebou uhrazují jednotlivé telekomunikační společnosti za propojování hovorů do své sítě.

Článek

Náklady by se pak sice přenesly na zákazníka, ale volání by mohlo být nakonec ještě výhodnější, domnívají se představitelé EK.

Například eurokomisařka Viviane Redingová v té souvislosti uvedla: „Celý trh se vyvíjí a není důvod zůstávat u pravidel, která byla stanovena před zhruba deseti lety.“

Čeští mobilní operátoři ovšem nejsou úvahami Evropské komise nijak nadšeni. „Naši zákaznici by platby za příchozí hovory neakceptovali. Jednalo by se o krok zpět ve vývoji mobilních služeb. Trend je zcela opačný, více služeb za méně peněz, a ne zatěžovat zákazníky dalšími zbytečnými poplatky,“ řekl v úterý Právu mluvčí Telefóniky O2 Martin Žabka.

Nefér vůči klientům

Zpoplatnění přijatých hovorů odmítá i Vodafone. „Bylo by to velmi nefér vůči zákazníkům, kteří by absolutně ztratili kontrolu nad svým účtem. Právě v USA je zpoplatnění přijatých hovorů velkou brzdou rozvoje telekomunikačního trhu. Naopak vstup U:fonu, čtvrtého mobilního operátora, na český trh dokazuje, že u nás konkurence funguje i bez zásahů evropských regulátorů,“ zdůraznil mluvčí Vodafonu Filip Hrubý.

V USA si telekomunikační společnosti ponechávají veškeré příjmy, které získají od svých zákazníků. Poplatek za propojení je přitom nulový a hovory levnější než v Evropě. Naopak v zemích EU se příjmy za propojení hovorů zatím dělí mezi jednotlivé operátory.

Evropská komise chce konkrétní doporučení, která mají vést k nižším poplatkům za propojení, představit ještě nyní v červnu. Podle EK by změna ulevila operátorům od administrativní zátěže, ušetřila by jim náklady a od zbytečné byrokracie ulevila i národním regulátorům, kteří mají s přepočítáváním poplatků rovněž starosti. Cílem Bruselu je, aby se poplatky za propojování do mobilních sítí přiblížily poplatkům, které se platí u pevných linek. Zatímco v případě mobilů poplatky činí až 20 eurocentů (v přepočtu téměř pět korun), u pevných linek je to jen 0,6 eurocentu, tedy necelých dvacet haléřů.

Reklama

Výběr článků

Načítám