Hlavní obsah

EK zažaluje Slovensko kvůli státní pomoci pro výrobce lihovin Frucona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise v pondělí oznámila, že zažaluje Slovensko u Evropského soudního dvora kvůli údajně nelegální státní pomoci pro společnost Frucona. Slovensko podle EK selhalo, když nedokázalo od jednoho z největších výrobců lihovin v zemi vymoci vrácení státní pomoci 416,5 miliónu slovenských korun, což mu v minulosti přikázala právě komise.

Článek

"Komise bude nadále přísná ke členským státům, které nevykonají její rozhodnutí o státní pomoci. Je to podstatný prvek úsilí zamezení nespravedlivému narušení hospodářské soutěže," řekla novinářům eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Daňový úřad v Košicích v minulosti Fruconě odepsal dluh na daních ve výši téměř půl miliardy slovenských korun. Evropská komise však v červnu před dvěma lety rozhodla, že taková státní pomoc je nelegální a Slovensko musí daně od výrobce lihovin vybrat.

Slovensko se poté začalo s Fruconou soudit, aby peníze získalo, ale soud tuto žalobu zamítl. Daňový úřad se sice odvolal, ale podle komise celý proces pokračuje a může ještě nějaký čas trvat.

"Ani dva roky po vydání rozhodnutí komise Slovensko nevymohlo vrácení neoprávněné a neslučitelné pomoci a dosud přijatá opatření nevedla k výsledku se žádaným účinkem," doplnila EK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám