Hlavní obsah

Soukromé mateřské školky jsou mnohdy dražší než univerzity

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

Výuka v angličtině, biostrava, lekce jógy či oslava narozenin s překvapením - i tak může vypadat pravidelný program dětí v mateřské školce. Jenže za nadstandard se platí, a to nemalé částky. Soukromé mateřské školky, zejména ty pražské, si účtují měsíční školné zhruba dvacet tisíc korun. To je víc než stojí leckteré soukromé vysoké školy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Speciální a program a služby už nejsou v současnosti pro předškolní děti žádnou výjimkou. Zejména v posledních několika letech jich výrazně přibylo. O tom, že placení desetitisícových částek za "pohlídání dětí“ není nic neobvyklého, svědčí i obrovský zájem rodičů.

Několik školek z Prahy, Brna a Plzně hlásí plno, nebo jen posledních pár volných míst na příští rok. "Zájem je velký. Nessie funguje třetím školním rokem, a přesto měla letos plnou kapacitu. Bohužel jsme museli další zájemce odmítat, proto bude od září otevřena druhá pobočka,“ potvrdila Markéta Lhotáková ze soukromé anglické školky Nessie.

Jak vypadá denní program soukromé školky?

U jazykových školek je standardem, že program probíhá celý v angličtině, nebo je pro děti vyhrazena výuka v cizím jazyce. Navíc skupiny tvoří děti Čechů i cizinců. "Angličtina není vyučována, ale tím, že je jediným komunikačním jazykem, se děti naprosto přirozenou cestou bez stresu a výuky naučí nejdříve porozumět a následovně komunikovat v cizím jazyce,“ zdůraznila Lhotáková.

Mezi další "nadstandardní“ služby oproti státní školce může být například oslava narozenin dětí s překvapením. Pražská cizojazyčná školka Sunny Garden připravuje i biostravování, lekce jógy či konzultace se specialistou. Dvakrát měsíčně jezdí děti na výlety, a to do solné jeskyně, muzeí, galerií či botanické zahrady.

Celodenní program od pondělí do pátku stojí měsíčně přes 21 tisíc korun. Školka Nessi si účtuje necelých dvacet tisíc korun. Jen pro srovnání - Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky v Praze chce za semestr výuky, tedy tři měsíce výuky, 32 tisíc korun.

Soukromé školky mimo Prahu nabízejí o poznání nižší ceny. Kateřina Mašková z plzeňské školky Eufrat, která je taktéž zaměřena na výuku angličtiny, Novinkám řekla, že za celodenní program se od nového roku bude platit asi 13 tisíc korun, přičemž školka má ještě několik volných míst. Duhová školka v Plzni si pak účtuje šest tisíc korun měsíčně, ale bez stravného. To stojí 55 korun na den.

Babyboom roztočil slušný byznys

V posledních letech se v Česku jakoby roztrhl pytel s dětmi. Podle údajů Českého statistického úřadu se loni v ČR narodilo nejvíce dětí za posledních 15 let. A vlna porodů pokračuje, jen za první čtvrtletí letošního roku se narodilo 28 tisíc dětí.

"Boom v porodnosti teď doléhá. Místa volná nemáme, musíme odmítat,“ řekl Novinkám ředitel Soukromé mateřské školy a základní školy v Brně Radomír Prokop. Specifika jeho mateřské školky jsou v tom, že děti se připravují na nástup do školy. Školka totiž bezprostředně navazuje výukou ve škole, má také svůj specifický vzdělávací program, ve kterém nechybí sportovní vyžití dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám