Hlavní obsah

SMS z ciziny by měly být levnější, požaduje Evropská komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEMBURK

Evropská komise ve čtvrtek pohrozila, že v nejbližší době zasáhne proti cenám SMS posílaných ze zahraničí. Eurokomisařka pro informační společnost Viviane Redingová při jednání ministrů telekomunikací v Lucemburku řekla, že poslední statistiky nenapovídají tomu, že by mobilní operátoři ceny v poslední době snížili tak, jak je k tomu před časem vyzvala.

Článek

"Viděla jsem čísla, která včera zveřejnila asociace mobilních operátorů, a průměrná cena SMS zprávy posílané ze zahraničí se od ledna snížila z 29 eurocentů (7,1 koruny) na 28 eurocentů (6,8 koruny). To na mě rozhodně dojem neudělalo," uvedla ve čtvrtek Redingová.

Evropská komise operátorům stanovila 1. červenec jako nejzazší datum, do něhož musí údajně přemrštěné ceny snížit. Pokud tak neučiní, zasáhne komise podobně jako u hovorů z mobilních telefonů v zahraničí, tedy roamingu.

Redingová tvrdí, že má pro případný legislativní zásah podporu několika členských států EU. Podle ní ji několik ministrů, kteří mají na starosti právě telekomunikace, vyzvalo k intervenci nejen proti cenám SMS, ale i proti cenám za datové služby, které klienti operátorů využívají v zahraničí. "Dělejte svojí práci, odpovězte na starosti spotřebitelů a snižte ceny," vyzvala mobilní operátory Redingová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám