Hlavní obsah

Koruna je opět na rekordu, vyplatí se měnit nyní peníze na dovolenou

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Směnit cizí měny na letní dovolenou je v současnosti asi nejvýhodnější. Česká koruna ve čtvrtek opět posunula svá maxima vůči euru. Podle serveru Patria Online se obchodovala na 24,29 Kč/EUR poté si ještě polepšila na 24,25 Kč/EUR. Proti dolaru se koruna obchodovala za 15,75 Kč/USD. Podle analytiků lze jen spekulovat, zda bude kurz ještě výhodnější nebo měna začne klesat.

Článek

„Tento kurz je v současnosti pro směnu velice atraktivní. Lze jen spekulovat, zda se dostane až na 24 korun za euro,“ řekl Novinkám analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Podle něj silný kurz vůči jednotné evropské měně táhne i vývoj koruny proti libře. Ta se tím také stává výhodnější, než jak tomu bylo před několika týdny. Velká Británie a země, kde se eurem platí, jsou Čechy hojně navštěvované.

:. Vývoj kurzu koruny vůči euro od ledna 2008. Foto: ČNB/Novinky

Našinci hodně jezdí i na Slovensko. Vlk však připomíná, že i slovenská koruna proti euru posiluje, proto nebude pro směnu tolik atraktivní.

Pro cizince je Česko drahé

Již v polovině května Novinky informovaly o tom, že silná tuzemská měna nutí zahraniční turisty v ČR šetřit. Centrum Prahy je stejně drahé jako centrum Vídně. Mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur v květnu řekl, že zisky Čechů vydělávajících na turismu letos klesnou zhruba o třicet procent.

Reklama

Související články

Silná koruna nutí turisty v Česku šetřit

Praha už není pro cizince levnou destinací. Silná česká měna má za následek, že turisté zaplatí v centru hlavního města v restauracích nebo za ubytování stejně...

Výběr článků

Načítám