Hlavní obsah

OP Prostějov zavírá závody, může za to prý silná koruna

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

Prostějovský Oděvní podnik (OP) k 30. červnu uzavírá závody v Olomouci a Uherském Hradišti. O práci přijde 250 lidí. Hlavním důvodem redukce výroby je podle podniku silná koruna. Kvůli ní se firmě nevyplácí vyvážet. Novinkám to potvrdil obchodní náměstek OP Milivoj Žák. Společnost již na konci května uzavřela závody v Ostravě a Lošticích.

Foto: Profimedia.cz

Dalším problém podniku byl nedostatek šiček a krejčích.

Článek

"Zejména kvůli silné koruně musíme propouštět a redukovat výrobu. Ta šla ze 75 procent na export. Posilování koruny došlo letos do takových obrátek, že vývoz pro nás není v současnosti rentabilní," vysvětlil Žák.

Podle něj jsou dalšími důvody vysoké ceny energií, levná konkurence z Číny a i nedostatek pracovníků v některých závodech.

K poslednímu květnu ukončil podnik výrobu v Ostravě a Lošticích. Zde přišlo o práci více než 750 lidí. „Další provozování těchto dílen se dostávalo na hranici technické udržitelnosti a rovněž kvalita, která je jednou z hlavních předností našich výrobků, byla výrazně hůře udržitelná,“ dodal podnik na svých internetových stránkách.

Výroba se nyní bude jen v Prostějově. I zde propustí asi 160 ze zhruba 3000 zaměstnanců.

Rekordní koruna

V předešlých dnech česká měna zdolala řadu rekordů. Ve středu se opět dostala na pomyslné první místo nejvíce posilujícíh měn světa. Ve čtvrtek svá maxima opět vylepšila. Podle analytiků je však jen spekulací, zda bude posilovat i nadále.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám