Hlavní obsah

Svět trápí vysoká inflace

Novinky, Lucie Vítámvásová, X-Trade Brokers

Šéf americké centrální banky Ben Bernanke vyzdvihuje opět cenovou stabilitu místo hospodářského růstu. Jeho kolega z Evropské centrální banky J.C. Trichet potvrzuje, že se na posledním zasedání banky diskutovalo zvýšení úrokových sazeb. To jsou události posledního týdne, ovšem s vysokou inflací bojuje už několik měsíců celý svět.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéf americké centrální banky Ben Bernanke vyzdvihuje opět cenovou stabilitu místo hospodářského růstu.

Článek

Inflace v Asii má letos dosáhnout nejvyšší úrovně za posledních deset let. V rozvojových zemích se vyšší ceny potravin promítají do inflace více než v zemích vyspělých, proto asijské centrální banky přistoupily k opětovnému zvyšování sazeb tak, jako banky zemí východní Evropy, jako například v Maďarsku, Polsku, Rumunsku i Česku.

V Eurozóně jsou ale zatím dlouhých 12 měsíců sazby nezměněny a Spojené státy v posledním půlroce zachraňovaly růst hospodářství prudkým snižováním sazeb. Tomu je ale určitě na čas konec. Momentální potravinovou krizi začínají pociťovat i vyspělé země. V USA se náklady na jídlo mají letos zvýšit nejvíce od roku 1989. V Eurozóně se inflace nachází vysoce nad dvouprocentním inflačním cílem a strašákem stále je mzdová inflační spirála. Finanční trhy proto započítávají opětovné zvyšování sazeb v USA koncem tohoto roku a v Evropě šéf centrální banky řekl přímo, že je zde vysoká šance zvýšení sazeb v příštím měsíci. Někteří analytici dokonce odhadují, že období vysoké inflace by mohlo trvat i celé desetiletí.

Ropa a potraviny

Za jednoznačného viníka této situace se považují ceny komodit, především tedy ropy a zemědělských plodin. Ovšem i ceny zemědělských plodin jsou ovlivněny cenou ropy, která se promítá do nákladů na výrobu. A nejen tedy do nákladů na výrobu zemědělských plodin ale do cen snad všech výrobků. Přes ceny paliv vyrobených z ropy do nákladů na dopravu, do cen materiálů a jiných produktů vyráběných z ropy.

Ceny ropy vzrostly za poslední rok přibližně o 80%. Ceny nejvýznamnějších zemědělských plodin jako je kukuřice, rýže a sójové boby vzrostly o 70%, resp. 50% a 76%. Cena pšenice již klesla ze svého březnového vrcholu o 40%, ale stále je ještě o 50% dražší než před rokem. Tento růst cen potravin zašel až tak daleko, že obyvatelé chudých zemí světa hladoví, protože si drahé potraviny nemohou dovolit.

Spekulace a manipulace s trhy?

Situace na trhu s komoditami je neúnosná již delší dobu, přesněji ceny komodit začaly rapidně růst v průběhu loňského roku, tak jak se zhoršovala situace na trzích a obchodníci přesouvali prostředky do bezpečných komodit, kde se zajišťovali proti slabému dolaru a inflaci. Samozřejmě ale ten první podnět pro investice do komodit byl očekávaný růst cen, tak jak světové zásoby plodin klesaly a výroba biopaliv byla a je v mnoha zemích podporována. Poptávka po ropě stále rostla a OPEC několikrát odmítl navýšit těžbu.

Odborníci nepředpokládají, že by se ceny potravin v letošním roce výrazněji snížily. Jednak světové zásoby plodin jsou stále nízké a bude zapotřebí alespoň jedna dobrá světová sklizeň, aby se obnovily. Navíc krize na finančních trzích také není úplně za námi. Cenu ropy momentálně spíše ovlivňuje americký dolar než očekávaná poptávka a nabídka. Ceny komodit by tak mohlo ovlivnit i výraznější posílení amerického dolaru, což někteří očekávali již dávno, ovšem neustálá hrozba recese v USA a výhled na vyšší sazby v Eurozóně, dolaru nepomáhají.

Další nadějí na pokles cen komodit je zpřísněné obchodování s komoditami, které se Americká komise pro obchodování s komoditami rozhodla zavést. Ovšem to přichází až teď, kdy cena benzínu u čerpacích stanic v USA výrazně vzrostla a ceny potravin se letos rekordně zvýší. Společně s oznámením o zpřísnění obchodování s komoditami se dostaly do médií i zprávy o probíhajícím vyšetřování manipulací s cenou ropy na trhu. Výsledky ani závěry tohoto vyšetřování prozatím nejsou, ovšem pokud by se záměrné manipulace prokázaly, aktivity spekulantů na trzích by se pravděpodobně omezily.

Náznaky na zlepšení situace na trhu s komoditami tedy jsou. Můžeme se momentálně ale jen dohadovat jaký celkový dopad budou mít. Jedno je ale fakt, vysoká inflace je tu a bude záležet na centrálních bankách a jiných ekonomických subjektech, jak se vypořádají s inflačními očekávání, a tedy na délce období vysoké inflace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám