Hlavní obsah

O pražské letiště má zájem 65 investorů

– VÍDEŇ

Zájem o privatizaci pražského letiště již projevilo asi 65 investorů, řekl rakouskému listu Wirschaftsblatt ministr dopravy Aleš Řebíček. Vláda chce na Letiště Praha uspořádat tendr a prodat 100 procent akcií strategickému partnerovi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Praha je jediným významným letištěm v regionu, které bude v letech 2008 a 2009 privatizováno, takže očekávám velký mezinárodní tendr," řekl Řebíček. Dodal, že vítěz nebude vybrán čistě na základě finančního kritéria, protože letiště potřebuje strategického partnera.

"Mohl by to být například vlastník relativně vzdáleného letiště, možná v Evropě, ale ještě lepší by bylo, kdyby to byl někdo z Kanady, Spojených států, Asie nebo Austrálie," řekl.

Na otázku, zda by si jako vlastníka dokázal představit provozovatele vídeňského letiště Flughafen Wien, Řebíček řekl, že vyloučit to nemůže, ale že to není příliš pravděpodobné. "Nevěřím, že zájemce z blízkého okolí zaplatí nejvyšší cenu," řekl.

Vláda si představuje, že strategický partner státu za letiště zaplatí více než 100 miliard korun. Pražské letiště je nyní považováno za jednu z největších investičních příležitostí v oboru. Čistý zisk letiště loni vzrostl o 14 procenta na 1,1 miliardy korun. Hodnotu podniku mají zvýšit i pozemky, které stát hodlá koupit pro budoucí novou ranvej. Valnou část pozemků vlastní finanční skupina Penta, která o prodeji se zástupci státu jedná.

Nový majitel by měl být znám ve druhé polovině příštího roku. Zájem předběžně vyjádřilo zhruba 50 společností. Je mezi nimi například Flughafen Wien, německé společnosti Hochtief Airports a Fraport, francouzská Aéroports de Paris, australská skupina Macquarie Airport, španělská společnost Abertis Airports nebo české a slovenské investiční skupiny Penta, J a PPF Investments.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám