Hlavní obsah

Zadluženost českých domácností je zatím nízká, tvrdí ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celkové zadlužení českých domácností je ve srovnání se západoevropskými zeměmi stále nízké a nachází se na bezpečné úrovni. Uvádí to Zpráva o finanční stabilitě za rok 2007, kterou zveřejnila Česká národní banka. Poměr celkového dluhu k disponibilním příjmům domácností se loni zvýšil na 47 procent oproti 40 procentům v roce 2006.

Článek

Například ve Velké Británii podíl dluhu na disponibilním příjmu domácností převyšuje 170 procent, v USA 120 procent, v Irsku 130 procent, v Dánsku nebo Nizozemsku dokonce 200 procent.

Rostoucí míra zadlužení je podle centrální banky rovněž doprovázena snižováním úspor domácností, která v roce 2007 dosáhla nejnižší hodnoty za posledních deset let. "Tento trend byl ovlivněn očekávaným růstem příjmů domácností v souvislosti s procesem reálné konvergence, snadnějším přístupem k úvěrům, nízkými úrokovými sazbami v posledních letech, růstem cen nemovitostí a také stárnutím populace," uvedla ČNB.

Zadlužení Čechů se každý rok zvyšuje přibližně o třetinu a loni překonalo hranici 800 miliard korun. Úvěry lidí u bankovních institucí dosáhly na konci minulého roku 680 miliard korun, z toho úvěry na bydlení tvořily 510 miliard korun a spotřebitelské úvěry 170 miliard korun. "Dalších téměř 150 miliard korun dluží domácnosti nebankovním institucím," uvedla ČNB.

Rizikem jsou úvěry pro nízkopříjmové domácnosti

I když nelze české domácnosti považovat celkově podle centrální banky za předlužené, rizikem mohou být úvěry pro nízkopříjmové domácnosti. Dosud je podle zprávy ohrožovaly především spotřebitelské úvěry a neschopnost je splácet. Novým rizikem je nyní změna fixací u hypoték. Ty v současnosti banky nabízejí stávajícím klientům mnohem vyšší než před třemi roky, a měsíční splátku hypotéky tak prodražují až o tisícikoruny.

Hypoteční úvěr čerpá podle údajů ČNB asi 13 procent domácností. Polovina všech domácností má čisté měsíční peněžní příjmy nižší než 20 000 korun, zatímco u domácností s hypotékou je to 27 000 Kč," uvedla zpráva.

Reklama

Výběr článků

Načítám