Hlavní obsah

Česká ekonomika zpomalila tempo růstu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika letos v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 5,3 procenta. Úterní zpřesněný údaj je o jednu desetinu horší, než jaký Český statistický úřad oznámil v půlce května. Data potvrzují zpomalení růstu české ekonomiky.

Článek

„Česká ekonomika zpomaluje, ale není to žádné drama, jak by se na první pohled mohlo zdát. Původní data dokonce naznačovala zpomalení daleko výraznější,“ komentovala údaje analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Hlavním důvodem snížení dynamiky HDP bylo podle ČSÚ výrazné zpomalení růstu spotřeby. " Ekonomika zpomalovala především v důsledku vysoké inflace, která výrazně snížila reálnou hodnotu spotřeby domácností. Také růst fixních investic výrazně zvolnil. Růst se udržel nad pěti procenty jen díky exportu a zásobám," oddala Horská.

"Další poptávkové složky, tvorba kapitálu a saldo zahraničního obchodu, sice i nadále dynamicky rostly, nedokázaly však propad tempa růstu konečné spotřeby plně kompenzovat," uvedl úřad.

Ke zvyšování výkonnosti ekonomiky přispěl růst zaměstnanosti, která se po odstranění sezónních vlivů v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně zvýšila o 0,4 procenta a meziročně o 1,7 procenta.

Reklama

Související články

Ekonomika ztrácí dech, rostla o 5,4 procenta

Česká ekonomika vzrostla meziročně během prvního čtvrtletí o 5,4 procenta. Ve srovnání s koncem minulého roku jde tak o víc než procentní zpomalení....

Vyšší inflace přibrzdí českou ekonomiku

Rychleji rostoucí ceny, které jsou důsledkem vývoje na globálních trzích a zčásti i vládou zahájených reforem, začnou brzdit v Česku růst ekonomiky. Inflace...

Výběr článků

Načítám