Hlavní obsah

Španělští dopravci stávkují kvůli rostoucím cenám nafty

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky tisíc španělských řidičů kamiónů vstoupily v pondělí do časově neomezené stávky na protest proti rostoucím cenám pohonných hmot. Jen letos ve Španělsku vzrostly o dvacet procent. Dopravci požadují po vládě premiéra Josého Luise Zapatera, aby snížila daňové zatížení nafty a benzínu.

Foto: Stringer, Reuters

Španělské dopravci podpořili v blokádě i francouzští řidiči kamiónů.

Článek

Součástí jejich protestu je i blokáda dvou hraničních přechodů s Francií La Jonquera na severovýchodě a Irún na severozápadě země. To vyvolalo i první konflikty, protože některé z nákladních aut stávkujících měla rozbitá čelní skla či reflektory nebo pořezané pneumatiky.

Ve veřejnosti mezitím propukly obavy z narušení zásobování pohonnými hmotami a potravinami. Řidiči totiž pohrozili, že jejich stávka by mohla během několika dní ochromit zásobování supermarketů.

Do protestu se zapojilo na 90 tisíc samostatně podnikajících dopravců a řidičů, kteří pracují pro menší a střední transportní firmy. Pracovníci odborové centrály CETM, v níž jsou organizováni zaměstnanci velkých dopravních podniků, se na stávce zatím nepodílejí.

Španělské řidiče zato podpořili jejich kolegové z jihozápadní Francie, kteří pohrozili, že se k protestu připojí a budou blokovat pohyb zboží. Vedle dopravců se proti rostoucím cenám nafty bouří i španělští i francouzští rybáři a zemědělci.

Reklama

Výběr článků

Načítám