Hlavní obsah

Urban vyzval vládu, ať sníží daň na benzín, Kalousek to odmítl

PRAHA

Stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně vyzval vládu, aby do příštího pátku předložila poslancům návrh na snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Chce tak snížit tlak na nárůst cen benzínu a nafty. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) jeho návrh vzápětí odmítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Urban

Článek

Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka vzápětí opět přišel s návrhem, aby snížená sazba daně z přidané hodnoty klesla zpátky na pět procent. Návrhy padaly během rozpravy k vládní novele zákona o dani z přidané hodnoty, kterou Kalousek označil jako technickou novelu.

Urban tvrdí, že je možné snížit sazbu daně až o 2,50 Kč na litr, aniž by se Česko dostalo do sporu s Evropskou komisí kvůli minimální sazbě. Návrh by podle něj sněmovna mohla projednat ve zrychleném řízení. "Nic takového vládě nenavrhnu," uvedl Kalousek. "Jinými slovy, vláda nic takového nepředloží," dodal.

Struktura ceny pohonných hmot:
Za litru nafty se v současné době platí spotřební daň 9,95 Kč, u benzínu je to 11,84 Kč za litr.
K tomu je třeba připočítat ještě DPH (aktuálně cca 5 Kč z litru benzínu a nafty).
Celkově tedy daně tvoří více než polovinu konečné ceny nafty či benzínu, kterou platí motoristé u čerpacích stanic.
Surová ropa stojí v přepočtu nyní cca 12,5 Kč za litr, zbytek - tedy něco kolem 2 Kč tvoří marže velkoprodejců a maloobchodníků.

Urban řekl, že pokud vláda s návrhem nepřijde, předloží ho ČSSD sama. V takovém případě by ale návrh postupoval podle standardní procedury, a pokud by prošel, platit by začal nejdříve na podzim.

Již před několika dny oznámil francouzský prezident Nicolas Sarkozy, že chce navrhnout snížení daně na pohonné hmoty. Nařízení by platilo po celé Evropské unii, samozřejmostí je, že by s návrhem souhlasilo všech 27 států.

Část vybrané daně by podle Sarkozyho měla jít do speciálního fondu, který by pomáhal těm, kteří jsou rostoucími cenami nejvíce postiženi.

Reklama

Výběr článků

Načítám